VR-bril in plaats van filmdoek

De eerste virtual reality-bioscoop ter wereld opent vandaag in Amsterdam. Het is een zaal met draaistoelen, posters aan de muren en een bargedeelte, maar zonder het traditionele filmdoek. Vanaf nu is Amsterdam de eerste stad ter wereld waar bezoekers een vaste plek hebben om virtual reality films te bekijken: The VR cinema. Dat heeft sahmoud media, de organisatie achter de 'bioscoop', bekend gemaakt.

The VR cinema is gevestigd aan de Oosterdokskade, in de ruimte waar voorheen een streetfood-restaurant van &samhoud places was gevestigd. De ruimte is gecombineerd met een bar, maar in tegenstelling tot de traditionele bioscoop heeft The VR cinema geen rijen met vaste stoelen en een bioscoopscherm. De filmkijkers zitten in draaistoelen om met de virtual reality-film te kunnen meebewegen, terwijl ze de film bekijken op hun individuele virtual reality-bril. De zaal biedt ruimte aan circa 45 speciale draaistoelen.

De stoelen zijn ontworpen om 360 graden rond te kunnen draaien en comfortabel omhoog en omlaag te kunnen kijken. Ook het geluid is rondom, dankzij de speciale, draadloze koptelefoons. Dat betekent ook dat de filmkijker geen last meer heeft van krakende chipszakken en fluisterde of giechelende filmbezoekers.

Het einde van de bioscooptypologie? De draaistoelen zouden in elke ruimte geplaatst kunnen worden. Dat is ook gebeurd, vertelt Jennis Jongerius van sahmoud media. “We hebben eerder virtual reality-voorstellingen georganiseerd in pop-up bioscopen, zoals een voormalige nachtclub, een kerk en een galerie. Dat was erg geslaagd”, aldus Jongerius.
Volgens oprichter Jip Samhoud worden later dit jaar vestigingen van The VR cinema geopend in Berlijn, London, Milaan en Parijs. Op 10 maart gaat de speelfilm In Your Face in première in de bioscoop aan de Oosterdokskade, de eerste virtual reality-speelfilm van Europese makelij, geschreven door Ronald Giphart en met Hadewych Minis en Tibor Lukacs in de hoofdrol.

Meer informatie: https://thevrcinema.com

Deze korte film geeft een impressie van een eerdere pop up-versie van de The VR cinema.
IMAX zet in op Virtual Reality in bioscoop
16/06/2016
IMAX gaat inzetten op Virtual Reality in bioscopen en shopping malls in de vorm van speciale VR venues. Zes van de VR-locaties van IMAX moeten voor het einde van 2017 worden geopend. De eerste komt in Los Angeles. Het is niet de bedoeling dat de consument de virtuele werkelijkheid straks in een bioscoopzaal gaat ervaren, maar in speciale ruimtes. Er vindt samenwerking plaats met Google in een 360-graden camera die het mogelijk maakt om beelden aan de hand van een VR-bril te ervaren. Het is de verwachting dat IMAX samen wil gaan werken met filmstudio’s om ook filmfranchises een Virtual Reality variant te geven. Een tien minuten durende VR-ervaring in de IMAX locaties zou tussen de zeven en tien dollar moeten gaan kosten.

VR bioscoop in Amsterdam
06/03/2016
Er was al een try-out in Amsterdam, maar vanaf nu is er een definitieve VR-bioscoop op een vaste locatie. Bezoekers kunnen vanaf woensdag terecht in de bioscoop in Amsterdam. 50 bezoekers kijken een half uur lang met een speciale bril op naar in totaal vijf films. Die zijn in een cirkel van 360 graden opgenomen, waardoor het lijkt alsof je daadwerkelijk in het filmdecor staat. Door de draaistoelen is het mogelijk om mee te bewegen. Samhoud, de eigenaar, kreeg het idee toen hij vorig jaar in Amerika voor het eerst zo'n bril mocht uitproberen. "We zijn van origine een mediabedrijf en hebben ons altijd met nieuwe technologie bezig gehouden. Toen ik dit zag dacht ik: dit is echt een medium om mensen mee te inspireren."

Virtual reality
bioscoop
vr-bioscoop
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
Voordeel 6 daagse
© 2016 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info