Wat is Virtual Reality?

Virtual reality (VR), letterlijk virtuele werkelijkheid of virtuele realiteit, is een vorm van technologie die een wereld kan creŽren waarin mensen dingen kunnen ontdekken en vaak ook een interactie mee aan kunnen gaan.
Virtual Reality is bekend geworden door de 3D-bril waardoor films levendiger werden, maar tegenwoordig kun je je ook in een virtuele omgeving bevinden waar jij je, door middel van het echt bewegen van je lichaam, ook in de virtuele wereld beweegt.

Wat is een VR-bril?

Een VR-bril (virtuel reality-bril) is een beeldscherm dat direct voor je ogen op het hoofd gedragen wordt. Door de bril (of headset) wordt een virtuele werkelijkheid ervaren doordat er een 3D-computer gegenereerde omgeving wordt getoond. Om een realistische gebruikerservaring te bieden, wordt het beeld geprojecteerd alsof het zich enkele meters verderop afspeelt. Een Virtual Reality bril kan worden gebruikt voor het spelen van games en het bekijken van films, maar in toenemende mate zijn er ook andere toepassingen. Meer

Een VR-bril wordt ook wel genoemd:
virtual reality headset
head-mounted display (MHD)
360 graden- of 3D-bril


Virtual Reality wordt de toekomst

Virtual Reality leek lange tijd toekomstmuziek, maar inmiddels zijn grote bedrijven als Facebook, Samsung en Sony vergevorderd met de techniek. De drie giganten zijn ieder dichtbij de lancering van een eigen virtual reality-bril. Dankzij de VR-bril met ingebouwd scherm krijg je de getoonde beelden vrijwel direct op je netvlies. Ook ontvang je geen visuele informatie meer van de echte omgeving omdat de bril je ogen volledig omsluit. Zo lijkt het alsof je echt in een andere realiteit bent beland. Via head-tracking kun je vervolgens rondkijken door je hoofd te bewegen.
virtual reality bril

Wat verschilt virtual reality met augmented en mixed reality?Augmented reality (AR) = een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer zoals geluid, video, graphics of data.
Voorbeeld: Google Glass

Mixed reality (MR) = de samenvoeging van reŽle en virtuele werelden aan nieuwe omgevingen en visualisaties waar de fysieke en digitale objecten naast elkaar bestaan en waartussen een in real time interactie is. Mixed reality gebeurt niet alleen in de fysieke wereld en de virtuele wereld, maar is een mix van realiteit en virtuele realiteit.
Voorbeeld: Hololens


Het grootste verschil tussen AR (augmented reality) en VR (virtual reality) is dat AR gebruik maakt van echte beelden zoals je die gewoon ziet als je kijkt en deze samenvoegt met computer graphics en/of animaties. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel dat het virtuele gedeelte thuishoort in het beeld dat je ziet.


Geschiedenis VR-brillen

1989: LEEP Cyberface
In 1989 kwam de eerste versie uit van de LEEP Cyberface. Eric Howlett was de eerste die de VR-bril commercieel uitbracht.
1995: Nintendo Virtual Boy
Nintendo bracht de Virtual Boy op de markt: een 32-bit 3D video gamecomputer. Het was het eerste draagbare video spelcomputer met grafische 3D-weergave.
2012: ontwikkeling van Oculus VR-bril

2014: Google Cardboard

2015: diverse merken VR-brillen
virtual reality
virtual reality
virtual reality
Powerpoint Virtual Reality / VR-bril

Zoek je een voorbeeld presentatie in Powerpoint over Virtual Reality of VR-brillen? Handig voor een presentatie op school of werk. Klik hier om naar de VR sheets te gaan van Slideshare.

Grote toekomst voor Virtual Reality
Grote toekomst voor Virtual Reality
04/09/2016
Je kunt er niet aan ontgaan zijn, de Virtual Reality branche staat op ontploffen. Diverse grote multinationals lanceren dit jaar (in 2016 ) hun VR bril. Hier moet je denken aan Facebook met de Oculus Rift, Samsung met de Gear VR en HTC met de Vive. Laatst genoemde heeft onlangs, begin april haar bril gelanceerd. Je kunt nu dus ook in Nederland de HTC Vive kopen! Dit alles is natuurlijk hartstikke leuk voor de virtual reality fans, maar welke toekomst heeft VR in Nederland?

Nederlanders hebben grote interesse in VR.
Een Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat 30% van alle Nederlanders de wens heeft uitgesproken een keer in een VR omgeving te willen stappen. Terwijl nog maar 8 procent van alle Nederlanders een VR ervaring heeft en slechts 1 procent van onze bevolking beschikt over een VR-bril. Wat opvallend was aan het onderzoek is dat 14 van de 30 procent van plan is een andere telefoon te kopen die geschikt is voor virtual reality. Dit laat toch wel zien dat virtual reality een grote toekomst tegemoet gaat in Nederland en dit zal in de rest van de wereld niet anders zijn!

Een grappig detail waar de heren van Facebook mee kwamen op hun eigen ontwikkelaarsplatform F8 is Social Virtual Reality. De oculus Rift oprichters focussen zich totaal op de sociale kant van VR. Facebook oprichter Mark Zucherberg is er heilig van overtuigd dat dit de toekomst van social media gaat worden. Als het aan de miljardair ligt ontmoeten we elkaar in een virtuele wereld die niet van echt te onderscheiden is. De demonstratie die werd gegeven op de conferentie laat zien dat het niet ver weg van de realiteit is. Bekijk hieronder een live opname van de F8 conferentie.

Op de hoogte blijven: Ben jij geÔnteresseerd in virtual reality? Dan wil jij natuurlijk op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de VR branche. Wij volgen al tijden het virtual reality blog van 360 virtual reality. Deze jongens brengen het nieuws op een losse manier met ondertussen leuke VR pranks. Virtual reality ontwikkelingen nemen toe
03/02/2016
Virtual reality gaat meer en meer een rol spelen in ons dagelijks leven, in eerste instantie voornamelijk rondom games en entertainment. Maar de toekomst gaat veel meer bieden zoals het gebruik van virtual reality brillen bij online shopping (virtual reality shopping). De mogelijkheden zijn enorm, denk aan bijvoorbeeld een auto kopen, je configureert de auto en waant jezelf in de auto, rondom! Bij winkelen ďcreŽertĒ de winkelier een virtuele wereld waar de klant tussen de schappen doorloopt en spullen kan pakken en zelfs passen. Na de verschuiving naar Mobile is de nieuwe trend straks shoppen in 3D virtual reality. Maar ook zelf kun je virtual reality gaat creeren door zelf opnames te maken met een VR-camera. Dus nog meer inleven of nagenieten van vakantie foto's en filmpjes.
Nadeel van deze ontwikkelingen is wel dat we meer gaan leven in onze eigen digitale belevingswereld. Aan de andere kant biedt het ook weer vele mogelijkheden om nieuwe contacten, belevingen en uitdagingen aan te gaan.

Voor meer voorbeelden van virtual reality op dit moment, kijk dan bij Toepassingen.

Wat is virtual reality en wat is een VR-bril?
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
© 2018 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info