VR-video maken met een VR-cameraLucidCam

LucidCam biedt een betaalbaar alternatief om video voor VR vast te leggen door gebruik van de VR-camera in de hand. Op de crowdfunding-website Indiegogo is de LucidCam geïntroduceerd, een camera die beelden met een kijkhoek van 180 graden vastlegt in 3D. De camera is bedoeld om makkelijk goede content te kunnen maken voor virtual reality headsets. De
3D Virtual Reality camera komt uit voor de consumentenmarkt.

De LucidCam bestaat uit een compacte body en twee objectieven, ieder met een kijkhoek van 180 graden. Hiermee kunnen foto's worden gemaakt met een resolutie van 2K per objectief. Ook kan de camera filmen in 1080p per objectief. Met een vr-headset als de Oculus Rift of Google Cardboard kunnen de beelden vervolgens worden bekeken.
Om de beelden te produceren gebruikt de LucidCam een Sony sensor, die vergelijkbaar is met die van de bekende GoPro camera's. Tot slot is de camera erg licht en makkelijk mee te nemen op reis.Tijdens de IndieGoGo-campagne is de camera te koop voor 299 dollar, wat zal verdubbelen als de camera eenmaal in de winkels ligt. Verwacht wordt dat de camera in juli 2016 beschikbaar zal zijn.Lytro

Lichtveldcamerapionier Lytro heeft een professioneel vr-videosysteem met de naam Immerge aangekondigd. Het systeem maakt het mogelijk om de kijkpositie en -richting na opname in realtime te wijzigen. Met Immerge moeten opgenomen beeldmateriaal en geanimeerde beelden naadloos in elkaar overlopen.
Het cameragedeelte met rond uiterlijk bestaat uit meerdere 'ringen' voorzien van honderden sensoren en lichtveldcameramodules die samen licht vanuit alle kanten opnemen. Lytro levert een mobiele server mee met het systeem waarmee een uur aan lichtveldgegevens opgeslagen en verwerkt kunnen worden.
virtual reality camera
virtual reality camera
Nokia Ozo

De virtual reality-camera van Nokia, de Ozo, zal in het eerste kwartaal van 2016 worden geleverd en gaat 60.000 dollar (ruim 56.000 euro) kosten. De VR-camera Ozo is bolvormig en voorzien van acht gesynchroniseerde camera's met sensoren van 2000 bij 2000 pixels. Daarmee kunnen video's in virtual reality opgenomen worden.
Ook het geluid wordt door acht microfoons volledig ruimtelijk opgenomen. De opslag van zowel geluid als video vindt plaats in één bestand, wat het monteren ervan gemakkelijker zou moeten maken. Dat bestand wordt in de 'staart' van het apparaat, waar een opslagmodule van 500 gb zit, opgeslagen en kan via een hdmi-kabel realtime bekeken worden.
De VR-camera vooral bedoeld voor professionals die virtual reality video's willen opnemen.

Bublcam

http://bublcam.com/

Een 360 graden camera gemaakt door Canadese startup Bubl waarmee panorama's foto's en video's gemaakt kunnen worden. De camera kan video in real-time streamen via Wi-Fi.
Prijs: 800 Dollar

Video SoftwareEr is gratis video software te downloaden om interactieve 360 video's of films te maken.


Zie de onderstaande websites voor de download links:

http://www.video-stitch.com/

http://www.kolor.com/


GoPro

Een beugel voor een zestal GoPro's om ze aan elkaar te bevestigen. 360 graden video-mount voor Hero3, Hero3 +, Hero4 en Hero4 + camera's.

Sphericam

http://www.sphericam.com/

Een kleine VR-camera die niet groter is dan een tennisbal stelt reguliere gebruikers in staat om livestream 360 graden beelden te maken. De Sphericam 2 bevat zes camera’s die elk vanuit een ander perspectief beeld opnemen dat geschikt is voor VR-brillen zoals de Oculus Rift en Google Cardboard. Gebruikers kunnen het beeld delen als één 3D-film of als zes losse video’s. Met de komst van deze camera komt het maken van VR-beeldmateriaal binnen handbereik van de gewone consument. Het zelf 360 graden beelden maken met deze VR-camera kan ook handsfree worden ingezet, bijvoorbeeld door hem te bevestigen op een statief.

VR-video filmpjes maken


Maak je eigen video filmpjes met je smartphone: VR-video filmpjes maken

Voor VR-films klik hier


Nieuw: de Vuze XR Dual camera
10/19/2018
Humaneyes kondigt de Vuze XR Dual camera aan. Een Virtual Reality camera die iedereen de mogelijkheid geeft om zelf de meest creatieve en meeslepende ervaringen vast te leggen in 360°(2D) of VR 180 (3D). Nog niet eerder had je bij één VR camera de keuze uit twee formaten. De gebruiksvriendelijke Vuze XR is daarom een unieke toevoeging in de wereld van Virtual Reality en vanwege de prijs ook zeer toegankelijk voor amateurfotografen en filmers. De Vuze XR zal naar alle waarschijnlijkheid eind 2018 leverbaar worden voor een toegankelijke prijs van €429,-.

Ricoh lanceert 4k-versie 360-graden camera: Theta V
11/01/2017
Ricoh was met zijn Theta-lijn een van de pioniers op het gebied van sferische camera's. 4 jaar geleden, op IFA 2013, introduceerde het bedrijf de Theta, de eerste camera voor consumenten die in een klik een volledige bol kon vastleggen. Dit jaar komt het bedrijf met de vijfde versie, de Theta V. De nieuwe camera heeft een flink aantal upgrades gekregen. Qua uiterlijk, form-factor en lenzen is er weinig veranderd, maar de sensoren zijn wel verbeterd. De resolutie is nog steeds 12 megapixel, maar er kan nu sneller uitgelezen worden, wat 4k-video mogelijk maakt. Ook draadloos is hij beter uitgerust, de wifi heeft nu 802.11ac-ondersteuning en er is Bluetooth 4.1 LE aanwezig. De Ricoh Theta V is vanaf november 2017 te koop voor € 449.

Facebook komt met open source 360 graden VR-camera
05/09/2016
Facebook heeft een open souce cameraproject gepresenteerd, waarbij het een ontwerp en software voor een 360 graden VR-camera gratis beschikbaar stelt. Facebook gaat de camera echter zelf niet ontwikkelen of verkopen. Zowel het ontwerp van de hardware van de camera als de software die nodig is om de beelden om te zetten tot één naadloos geheel, komen vanaf de zomer op open source-platform GitHub te staan.
De schotelvormige camera bestaat uit zeventien camera's: veertien langs de rand, twee met fish-eye-lens onder en eentje boven. Op die manier kan de camera alles om zich heen opnemen, en blijft de paal waar de schotel op staat uit beeld. Volgens Facebook lost het ontwerp enkele problemen op die vroege 360-gradencamera's hebben. Bovendien zou de camera beter zijn in het opnemen van zulke video dan elke andere beschikbare oplossing. De camera kan opnemen in resoluties tot 8K, en kan volgens Facebook vele uren opnemen zonder oververhit te raken. Het resultaat is geschikt voor onder meer Oculus Rift, Gear VR en de Facebook-app. Facebook hoopt dat zowel bedrijven als hobbyisten met het ontwerp aan de slag gaan, en hun eigen camera's bouwen. Het kost volgens het sociale netwerk zo'n 30.000 dollar om alle materialen die nodig zijn te kopen. Nu.nl

Gear 360: een kleine 360-graden-camera van Samsung
02/23/2016
Samsung lanceert een kleine 360-graden-camera: de Gear 360. De VR-camera heeft twee fisheye-lenzen aan beide kanten, elk met 15 megapixel sensoren. Met de camera zijn niet alleen 360-graden-video’s en -foto’s te maken, maar desgewenst ook 180 graden-filmpjes of -foto’s door alleen de cameralens aan één kant te gebruiken. De camera kan beelden live tonen op een Samsung-smartphone tijdens het opnemen. De 360-graden-beelden zijn te uploaden naar Facebook, Youtube en Google Street View. Ze zijn ook te bekijken op Samsungs virtualreality-bril (VR-bril) Gear VR. De Gear 360 is compatibel met recente Samsung-smartphones, waaronder de Galaxy S7 en S6 en de Note 5. De camera is vanaf het tweede kwartaal te koop voor 419 euro.

360-graden camera van LG te koppelen aan smartphone
02/23/2016
LG maakt het met de 360 CAM ook mogelijk om zelf content te creeren voor de 360 VR-bril. De LG 360 CAM is in staat om 360-graden en video’s in 2K op te nemen met 5.1 surround sound. Het apparaat is voorzien van twee 13-megapixelcamera’s met een 200-graden groothoeklens, een geïntegreerde 1200mAh accu en 4GB aan opslaggeheugen dat door middel van een micro-sd-kaartje kan worden uitgebreid.
De LG 360 CAM schiet dus 360-graden video’s in een 2K-resolutie met 5.1 surround sound dankzij de drie aanwezige microfoons. Het bedrijf zegt dat de 360 CAM het mogelijk maakt om op een eenvoudige hoogwaardige 360-graden content te creëren. Overigens kun je de content niet alleen delen met de LG 360 VR, want de afbeeldingen kunnen ook worden geüpload naar Google Street View en YouTube 360 waardoor het delen van VR-content nog makkelijker wordt. Het is momenteel nog onduidelijk wat de LG 360 CAM gaat kosten en wanneer de 360-camera beschikbaar komt in Nederland.

YouTube wil beginnen met 360-graden live-uitzendingen
02/04/2016
YouTube zou van plan zijn om te gaan beginnen met het uitzenden van live 360-graden video’s. Helaas is nog niet bekend wanneer die video’s beschikbaar zijn. Wel zou de videowebsite al met verschillende cameraproducenten in gesprek zijn over de mogelijkheden.
YouTube zou achter de schermen in gesprek zijn met enkele cameraproducenten, omdat de videowebsite voornemens zou zijn live 360-graden video’s te gaan aanbieden. De site heeft nog niet gereageerd op deze geruchten en helaas is er ook nog niets bekend over een releasedatum. De manier waarop mensen straks zelf live in 360 graden zouden kunnen uitzenden, zo eenzelfde wijze moeten gaan gebeuren zoals dat met huidige live video gebeurt. Op dit moment zijn er maar weinig camera’s hiertoe in staat en dat is de kwaliteit vaak ook nog laag.
Om dit voor elkaar te krijgen, zal er een soort standaard moeten komen die ervoor zorgt dat alle data van zo’n 360-graden camera wordt omgezet, zodat YouTube het daarna kan ontvangen en uitzenden. Hoe het precies gaat werken, is de geruchtenmolen nog niet over uit, maar dat er aan gewerkt wordt, lijkt inmiddels zeker. Het is nu al wel mogelijk om 360-graden video’s te bekijken via de videowebsite, maar die zijn natuurlijk niet live. Ook zijn die video’s te bekijken met een Google Cardboard (Googles virtual reality-doos) in je hand.

Samsung Komt Met Virtual Reality Camera ‘Samsung Gear 360'
11/30/2015
Samsung zal, tegelijkertijd met de introductie van de Galaxy S7, een 360 graden virtual reality-camera aankondigen. Dat meldt de website SamMobile.
Volgens Sammobile is de Samsung Gear 360 een compact, bolvormige camera met twee 180-graden fisheye-lenzen. Deze camera’s kunnen samen 360 graden video’s opnemen die vervolgens via bijvoorbeeld een VR-bril kunnen worden teruggekeken. Via Bluetooth en een Gear 360 Connect-applicatie kan je de camera pairen met een smartphone en op afstand bedienen.
De Gear 360 heeft een eigen batterij en opslagruimte, en kan video’s met een 4K-resolutie (3.840 x 1.920) opnemen. Informatie over de prijs en de releasedatum is nog niet gelekt.
Naar verwachting krijgt de Galaxy S7 als eerste ondersteuning voor deze camera, die eind deze maand tijdens de Mobile World Congress 2016 in Barcelona zal worden aangekondigd. Tijdens deze zelfde presentatie zal ook de Samsung Gear 360 worden geïntroduceerd.

PrijzenDe prijs van een 360 graden VR-camera varieert behoorlijk. De prijzen worden wel steeds goedkoper voor comsumenten.

Actuele prijzen
Overzicht beste 360 graden camera's

Wat is VR180VR180 is een 3D-180graden format voor foto’s en video’s. Wat zijn de voordelen:

- de beelden die opgenomen zijn in VR180, in tegenstelling tot 360 graden beelden, hoef je niet te stitchen. Dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid, maar je kunt de beelden ook sneller delen.

- VR180 graden beelden in een VR headset zijn ontzettend meeslepend. Misschien nog wel meeslepender dan 360 graden beelden, omdat de VR180 beelden ook nog eens in 3D worden weergegeven.

- VR180 beelden zijn veel makkelijker om te schieten, zeker voor amateurfotografen en filmers. Wanneer je schiet in 360 graden, is het lastig om focus te vinden op wat je de kijker wilt laten zien. Het publiek kan al snel verward raken, omdat ze niet weten waar ze naar moeten kijken. Bij VR180 beelden is de kijkrichting direct duidelijk.

Virtual Reality-
camera's
(VR-camera's)
vr-camera
360 graden camera
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
360 graden camera
Voordeel 6 daagse
© 2018 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info