vr-bril in het onderwijs
Virtuele excursies vanuit een klaslokaal

In 2014 lanceerde Google een initiatief in het onderwijs om honderden duizenden leerlingen mee te nemen op gratis excursies over de hele wereld. Een uitstapje met de klas, maar dan met een educatief doel. Het zijn virtuele excursies die plaatsvinden in een klaslokaal.
Google noemt dit programma: Expeditions, een Virtual Reality Platform voor in de klas. Het programma maakt gebruik van de kartonnen VR-brillen van Google en de nieuwe View-Master gemaakt door Mattel. Het bedrijf heeft recentelijk nog aangekondigd dat zij haar Expeditions Programma flink gaat uitbreiden. Meer informatie: www.google.com/edu/expeditions/
Onderwijs-apps en virtuele handen
De Leap Motion is een detector die de beweging van je handen waarneemt, zodat je je handen Ďiní de virtuele wereld/scene ziet en objecten reageren op je handen. De Leap Motion heeft een app-store, met een categorie onderwijs apps.
https://apps.leapmotion.com/categories/education
Student voor een dag in virtual reality
Beleef hoe het is om een dag student te zijn! Hoe is het om op kamers te wonen? Hoe voelt het om in een collegezaal te zitten? Studeren, werken, uitgaan? Check de virtual reality video van Hogeschool Utrecht en kijk door de ogen van een student!
https://www.youtube.com/watch?v=yjkJgL6eZLs


Waar kan VR worden toegepast in het onderwijs?
Er zijn binnen het onderwijs diverse gebieden te noemen waar een VR-bril ingezet kan worden. Virtual reality kan zijn waarde hebben bij bijvoorbeeld het ontwerpen van een visualisatie van een gebouwen of 3D ontwerpen, simulaties van gevaarlijke situaties of het leren van een taal. Virtual Reality kan voor studenten ook van toegevoegde waarde zijn wanneer ze bepaalde situaties of spannende gebeurtenissen simuleren in een beschermde omgeving. Voorbeelden zijn het oefenen van een presentatie of zelfs een sollicitatiegesprek. Virtual reality biedt ook allerlei mogelijke toepassingen op het gebied van empathie. Met virtual reality ervaar je een sterke verbondenheid met degene vanuit wiens ogen je de wereld bekijkt.

VR-onderwijslab
Het is voor scholen interessant om een VR-lab te hebben waar geŽxperimenteerd kan worden. Of een virtuele fabriek te bouwen, waar studenten kunnen oefenen met het verrichten van handelingen. Hetzelfde geldt voor operatiekamers, laboratoria en allerlei bouwkundige toepassingen. In de zorg neemt virtual reality een hoge vlucht omdat het professionals in staat stelt om door de ogen van de patiŽnt te kijken. Hoe is het om een psychose of een migraine-aanval te krijgen? Er bestaan toepassingen die zo'n aanval minutieus nabootsen, minus de hoofdpijn. Ook wordt virtual reality in de zorg ingezet om mensen van stoornissen af te helpen. In het HBO wordt er gewerkt aan een VR-omgeving in 3D waarmee studenten zich in virtual reality zich kunnen voorbereiden op de praktijk in het verzorgingstehuis en het ziekenhuis.

VR als onderdeel van de leeromgeving

Met virtual reality (VR) kan de volledige leeromgeving van een student worden vormgegeven. Door simulaties in virtual reality zijn studenten minder afhankelijk van plaats en tijd en kunnen ze belangrijke evenementen, verre locaties of de latere werkomgeving ervaren zonder het klaslokaal of de collegezaal te verlaten. De student kan met een VR-bril op bepalen hoe, waar en wanneer hij of zij virtual reality gebruikt en inzet voor het eigen leerproces, vooropgesteld dat de opleiding of instelling hoogwaardige content aanbiedt. Een student heeft zo invloed op de eigen leerervaring. Hoewel een virtuele omgeving ook met anderen samen kan worden ervaren, is een virtual reality-ervaring vooral individueel. Dit biedt mogelijkheden om de omgeving aan te passen aan de persoon, zowel qua niveau als op de manier waarop informatie wordt weergegeven.

Voordelen van Virtual Reality als leermiddel in het onderwijs:
VR-ervaringen hebben vooralsnog een sterke wow-factor! Het is een hele leuke ervaring, tot dat studenten er aan gewend zijn.
VR biedt een veilige leeromgeving. In een gesimuleerde omgeving kunnen studenten experimenteren en fouten maken.
VR biedt mogelijkheden om een volledige leeromgeving te bieden en op deze manier een immersieve leerervaring te bieden, waarbij er sprake is van ontdekkend en actief leren.
VR maakt realistische simulaties mogelijk, onafhankelijk van tijd en plaats. Op deze manier kan de beroepspraktijk dichter bij gehaald worden.
Aan simulaties kun je ook informatie toevoegen: augmented simulations. Je kunt informatie als een extra laag over de simulatie heen leggen op het moment dat deze informatie relevant is. Contextafhankelijk, gepersonaliseerde informatie en real-time feedback.
VR kan worden ingezet om abstracte concepten te verhelderen. Onbekende systemen worden via een immersieve en interactieve representatie ingezet om abstracte concepten beter te begrijpen.


Innovatieve onderwijs project 'WegWijsVR'
WegWijsVR. Een uniek experiment samen met Interpolis met als doel om kinderen meer verkeersvaardig te maken. Met een goede voorbereiding kunnen ze zelfstandig en veilig deelnemen aan het verkeer. In de Virtual Reality (VR) omgeving, is de leefomgeving van een kind nagebootst en kan een leerling de route van huis naar school oefenen. Op school is verkeersveiligheid onderdeel van het lesprogramma, maar er kan thuis ook nog extra aandacht aan worden besteed. Er wordt een beroep gedaan op de rol van de ouders. Het kind kan thuis op de bank met een VR-bril en een controller verschillende (gevaarlijke) verkeerssituaties oefenen. De ouder kijkt vervolgens op een laptop of tablet mee naar de situaties en ziet direct hoe zijn kind hierop reageert.
Virtual reality en
VR-bril in het onderwijs
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
vr-bril op school / in de klas
© 2017 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info