VR-BRIL.info
Wat is Virtual Reality (VR)?

Wat is Virtual Reality - VR ?


Wat is VR? Alles wat je wilt weten over virtual reality en wat je met VR kunt doen.

Virtual Reality (VR), letterlijk virtuele werkelijkheid of virtuele realiteit, is een vorm van technologie die een wereld kan creëren waarin mensen dingen kunnen ontdekken en vaak ook een interactie mee aan kunnen gaan.
Virtual Reality is bekend geworden door de 3D-bril waardoor films levendiger werden, maar tegenwoordig kun je je ook in een virtuele omgeving bevinden waar jij je, door middel van het echt bewegen van je lichaam, ook in de virtuele wereld beweegt.
Gebruikers hebben interactie met of in de VR-omgeving via een VR-bril. De simulatie kan lijken op een omgeving uit de werkelijkheid, zoals bij piloottrainingen, maar het kan ook anders, bijvoorbeeld bij het manipuleren van 'virtueel' DNA.

Definitie Virtual Reality (Virtuele werkelijkheid) volgens Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Virtuele_werkelijkheid
Virtuele werkelijkheid, Virtuele realiteit, VR of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring.

Wat zijn de voordelen en nadelen van VR - virtual reality?


De voordelen van Virtual Reality zijn:
+ Geavanceerde opleidingen en mogelijkheid om te oefenen in VR
+ Afstand tussen mensen wordt verkleind
+ Goedkoper dan werkelijke ervaringen
+ Mogelijkheid om te beleven zonder aanwezig te zijn.

De Nadelen van Virtual Reality zijn:
- Technologie is nog in ontwikkeling
- Misselijkheid door storing van het middenoor (verantwoordelijk voor het evenwicht)

Wat is het verschil tussen virtual reality (VR) en augmented en mixed reality (AR en MR)?

Augmented reality (AR) is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer zoals geluid, video, graphics of data.
Voorbeeld: Google Glass

Mixed reality (MR) is de samenvoeging van reële en virtuele werelden aan nieuwe omgevingen en visualisaties waar de fysieke en digitale objecten naast elkaar bestaan en waartussen een in real time interactie is. Mixed reality gebeurt niet alleen in de fysieke wereld en de virtuele wereld, maar is een mix van realiteit en virtuele realiteit.
Voorbeeld: Hololens

Het grootste verschil tussen AR (augmented reality) en VR (virtual reality) is dat AR gebruik maakt van echte beelden zoals je die gewoon ziet als je kijkt en deze samenvoegt met computer graphics en/of animaties. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel dat het virtuele gedeelte thuishoort in het beeld dat je ziet.

Terwijl virtual reality een geheel nieuwe omgeving creëert, vergroot augmented reality de echte omgeving en voegt virtuele content toe. In virtual reality is de echte omgeving volledig verborgen en heb je het gevoel dat je op een heel andere plek bent, waar je werkelijke omgeving er niet toe doet. Bij augmented reality neem je daarentegen je werkelijke omgeving waar, maar ontvang je aanvullende informatie via een display. Augmented Reality speelt een rol bij bijvoorbeeld logistiek of productie, waar speciale glazen extra informatie geven over de inhoud van magazijnen of de functionaliteit van machines. Als u op reis bent, kunt je een AR-app gebruiken die informatie geeft over bezienswaardigheden wanneer je je smartphone erop richt.
Terwijl virtual reality de echte omgeving vervaagt en deze vervangt door een nieuwe virtual reality, vult augmented reality de echte omgeving aan met aanvullende informatie.

Waar en door wie wordt Virtual Reality (VR) gebruikt?


Virtual reality heeft de potentie om een enorme meerwaarde te realiseren op verschillende toepassings- en technologische gebieden waaronder:

• Life Sciences & Health: Het simuleren van een operatie waarbij chirurg en assistenten samen kunnen trainen;
• High Tech Systemen en Materialen: Een multidisciplinaire R&D-afdeling die met meerdere belanghebbenden over de hele wereld een eerste concept in virtual reality kan ontwikkelen en testen (design review);
• Maintenance: Het trainen van onderhoud en reparaties op moeilijk te bereiken installaties, zoals boorplatforms, onderzeeërs, vliegtuigen of ruimtestations;
• Creatieve industrie: Een architect kan samen met de toekomstige bewoner in virtual reality een woning ontwerpen. De bewoner kan (op afstand) samen met de architect keuzes maken die direct vertaald worden naar een virtuele representatie;
• Applied gaming: Het trainen/omgaan met situaties die in real-life bijna niet te simuleren zijn, zoals een watersnoodramp, terroristische aanslag, aardbeving, etc. Met name het kunnen trainen op samenwerking en onderlinge coördinatie is hierbij van grote meerwaarde;
• Gaming: games spelen tegen vrienden in virtual reality zonder dat de gebruikers zich in één ruimte bevinden.

Wat is de geschiedenis van Virtual Reality?


De virtual reality-technologieën van vandaag bouwen voort op ideeën die teruggaan tot de jaren 1800, bijna tot het allereerste begin van praktische fotografie. In 1838 werd de eerste stereoscoop uitgevonden, waarbij twee spiegels werden gebruikt om een enkel beeld te projecteren. Dat ontwikkelde zich uiteindelijk tot de View-Master, gepatenteerd in 1939 en nog steeds geproduceerd.

Het gebruik van de term 'virtual reality' werd echter voor het eerst gebruikt halverwege de jaren tachtig, toen Jaron Lanier, oprichter van VPL Research, begon met het ontwikkelen van de uitrusting, inclusief bril en handschoenen, die nodig was om te ervaren wat hij 'virtual reality' noemde. "
Maar zelfs daarvoor ontwikkelden technologen gesimuleerde omgevingen. Een mijlpaal was de Sensorama in 1956. Morton Heilig had een achtergrond in de filmindustrie in Hollywood. Hij wilde zien hoe mensen zich konden voelen alsof ze “in” de film zaten. De Sensorama-ervaring simuleerde een echte stadsomgeving, waar je doorheen “reed” op een motorfiets. Multisensorische stimulatie laat je de weg zien, de motor horen, de vibratie voelen en de uitlaatgassen van de motor ruiken in de ontworpen 'wereld'.
Heilig patenteerde in 1960 ook een op het hoofd gemonteerd weergaveapparaat, het Telesphere Mask genaamd. Veel uitvinders zouden voortbouwen op zijn fundamentele werk. In 1965 bood een andere uitvinder, Ivan Sutherland, 'the Ultimate Display' aan, een apparaat op het hoofd waarvan hij suggereerde dat het zou dienen als een 'venster op een virtuele wereld'.
De jaren zeventig en tachtig waren een onstuimige tijd in het veld. Optische vooruitgang liep parallel met projecten die werkten op haptische apparaten en andere instrumenten waarmee je je in de virtuele ruimte kunt verplaatsen. Bij het NASA Ames Research Center in het midden van de jaren tachtig combineerde het Virtual Interface Environment Workstation (VIEW) -systeem bijvoorbeeld een op het hoofd gemonteerd apparaat met handschoenen om de haptische interactie mogelijk te maken.

De huidige virtual reality-uitrusting van vandaag is veel dank verschuldigd aan de baanbrekende uitvinders van de afgelopen zes decennia die de weg hebben geëffend voor goedkope, hoogwaardige apparaten die gemakkelijk toegankelijk zijn. Bron: The Franklin Institute (www.fi.edu)

Kan je ziek worden in Virtual Reality?


Als de fysieke en visuele sensaties niet overeenkomen, kan dit misselijkheid veroorzaken. De evolutie heeft ons gevormd door het feit dat dergelijke tegenstrijdigheden vaak verband houden met vergiftiging. Net als bij reisziekte, reageren onze hersenen op dergelijke afwijkingen met misselijkheid: als iets ons vergiftigt, moeten we ervan afkomen en overgeven. Hoe beter de grafische weergave en de resolutie van de virtuele realiteit, hoe lager het risico op misselijkheid. De framesnelheid moet vooral 90 frames per seconde zijn. Veel patiënten kunnen het risico ook minimaliseren door er geleidelijk en langzaam aan te wennen.

Wat is een Virtual Reality bril (VR-headset)?

 

VR-brillen, ook wel virtual reality-bril of VR-headsets genoemd, behoren tot de zogenaamde head-mounted displays. Maar hoe werkt zo'n VR-bril nu precies en wat kun je ermee?

Een VR-bril (head-mounted display) is een apparaat voor het weergeven van verschillende inhoud op een display dat direct op het hoofd wordt gedragen. VR-brillen of VR-headsets doen visueel denken aan omvangrijke duikmaskers en worden, zoals deze, direct voor de ogen gedragen. Het wordt met verschillende hoofdbanden aan het hoofd bevestigd. Afhankelijk van het type VR-bril bevat de headset zelf sensoren en andere technische componenten of bestaat de bril alleen uit de behuizing en de lenzen.

 

De VR-bril creëert een 3D-beeld dat zich via verschillende sensoren aanpast aan je hoofdbewegingen, waardoor je het gevoel hebt niet alleen naar een driedimensionaal beeld te kijken, maar je midden in een driedimensionale wereld te bevinden. Je kunt omhoog, omlaag, naar links en naar rechts kijken en dankzij de head-tracking van de sensoren past het beeld zich keer op keer aan je gezichtslijn en hoofdbewegingen aan. Met een hoogwaardige VR-bril en hoge resolutie content is het nauwelijks mogelijk om visueel een verschil met de echte wereld vast te stellen.

 

Bijzonder levensechte indrukken in Virtual Reality worden ‘immersive’ genoemd. Het bijvoeglijk naamwoord komt van de Engelse term Immersion, wat in het Nederlands vertaald kan worden als onderdompeling. In een meeslepende virtuele omgeving heb je niet alleen de mogelijkheid om met je omgeving te communiceren, maar de virtuele realiteit ziet er ook heel levensecht en echt uit. Bron: Wikipedia

Waar worden VR-brillen voor gebruikt?


VR-brillen worden op heel verschillende gebieden gebruikt. Enerzijds worden ze natuurlijk gebruikt in de game- en entertainmentsector, maar de technologie wordt ook op veel andere gebieden toegepast. Complexe activiteiten kunnen bijvoorbeeld worden geleerd met behulp van virtual reality. Vluchtsimulatoren zijn altijd een belangrijk hulpmiddel geweest bij het trainen van piloten. Met behulp van een VR-bril kan dit soort leren verdiept en verbeterd worden, en kunnen artsen en geneeskundestudenten ook profiteren van de mogelijkheden van VR-brillen en chirurgische technieken leren en trainen in een realistische omgeving op virtuele patiënten.
Ook op medisch gebied bieden VR-brillen voordelen voor patiënten. Het kan worden gebruikt bij psychische aandoeningen zoals depressie of verslavingen en geeft de patiënt bijzonder positieve ervaringen. Er zijn andere mogelijke toepassingen in het bedrijfsleven. Enkele bekende bedrijven zoals Ikea of Volkswagen gebruiken VR-content al in marketing, productie en opleiding van medewerkers. Virtual reality biedt ook geheel nieuwe mogelijkheden op het gebied van architectuur en design. Meer toepassingen

Wat zijn de best verkochte VR headsets van dit moment?

Wat zijn de best verkochte virtual reality headsets?
Bekijk de top 10 van meest verkochte VR-brillen.

Wat kan je doen met een VR bril?


Een VR-bril kan worden gebruikt voor het spelen van VR-games en het bekijken van VR-films, VR 360 video of VR live stream video, maar in toenemende mate zijn er ook andere toepassingen bijvoorbeeld door makelaars om klanten een virtuele rondleiding door een potentieel huis te geven. Vooral Facebook ziet veel potentie in algemene toepassingen, zoals een virtuele kantoorruimte waarin presentaties gegeven worden en iedereen met elkaar kan praten. Eigenlijk een soort conference call waarbij alle deelnemers zich toch in dezelfde ruimte bevinden.
Inmiddels zijn er diverse voorbeelden te vinden waar de VR-bril wordt toegepast. Wat dacht je van een ritje in een echte achtbaan maar dan met een VR-bril op? Ook kun je in Amsterdam al naar een VR-bioscoop waar je als bezoeker met een VR-bril de nieuwste films in een virtuele wereld kunt ervaren.
Nu dat virtual reality (VR) eindelijk begint door te breken, hebben diverse organisaties en instellingen VR inmiddels geïmplementeerd. Lees verder

Hoe ziet Virtual Reality met een VR-bril eruit?


Enkele voorbeelden hoe met een VR-bril je kunt vechten tegen de muziek in Beat Sabre, de tijd buigen in Superhot en de Force gebruiken in een Star Wars VR-serie en laat de zwaartekracht achter in Echo Arena zie je in deze video.

Wat is de toekomst van Virtual Reality (VR)?


Virtual Reality (VR) is inmiddels geïntegreerd in al vele toepassingen en zal de komende jaren leiden tot verdere vooruitgang die de toekomst zal bepalen. Wat zijn de voornaamste ontwikkelingen op het gebied van VR? Lees verder

Wat zijn veel gestelde vragen over de VR-bril?


Wil je antwoord op vragen zoals: Is een VR-bril geschikt voor brildragers? Wat zijn de minimumvereisten voor een VR-bril? Wat is de prijs van een VR-bril? Welke apps zijn er voor VR brillen? Welk soort VR-bril kan ik het beste kopen?

Vind het antwoord op veel gestelde vragen hier.
Wat is een vr headset?

Powerpoint presentatie over Virtual Reality en VR-brillen


Zoek je een voorbeeld presentatie in Powerpoint over Virtual Reality of VR brillen? Handig voor een presentatie op school of werk. Klik hier om naar de VR sheets te gaan van Slideshare.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info