Volg de volgende 3 stappen om je 360 graden video op Youtube te zetten:
Stap 1: Video maken Er zijn allerlei 360°-camera's beschikbaar die geschikt zijn voor YouTube. Voor de beste resultaten codeer je je video met een hoge resolutie en volgens de geavanceerde specificaties van YouTube. YouTube ondersteunt op dit moment 360°-video's met 24, 25, 30, 48, 50 of 60 frames per seconde. We raden aan 360°-video's (cilinderindeling met 2:1-beeldverhouding) te uploaden met een resolutie van minimaal 7168 x 3584 pixels en maximaal 8192 x 4096 pixels. Je kunt ook 360°-video's maken met speciale camera-uitrusting en stitchsoftware van derden, zoals Kolor Autopano.
Stap 2: Uploaden voorbereiden
Je videobestand moet bepaalde metadata bevatten om 360°-weergave in te schakelen. Installeer aan de hand van de volgende instructies een app waarmee je de benodigde metadata kunt toevoegen aan een nieuw bestand.
Een bestand met een app geschikt maken voor 360°-weergave 1. Download de app 360 Video Metadata voor Mac of Windows. 2. Pak het zipbestand uit en open de app 360 Video Metadata. Als je een Mac gebruikt, moet je mogelijk met de rechtermuisknop op de app klikken en dan Open selecteren. 3. Selecteer het videobestand. 4. Vink het selectievakje Spherical aan en klik op Save as. Vink het selectievakje '3D Top-bottom' niet aan. Raadpleeg voor meer informatie de uploadinstructies voor virtual reality-video's. 5. Geef een naam aan het bestand dat wordt gemaakt. 6. Sla het bestand op (via de knop: Inject metadata). Er wordt automatisch een nieuw bestand gemaakt op dezelfde locatie als het oorspronkelijke bestand. 7. Upload het nieuwe bestand naar YouTube. 8. Wacht tot het 360°-effect is verwerkt. Dit kan tot een uur duren.
Als alternatief kun je de metadata ook toevoegen met een Python-script.
Stap 3: Uploaden video-bestand
Voordat je het bestand publiceert, kun je controleren of de 360°-weergave is ingeschakeld door de video op je computer te bekijken. Het kan tot een uur duren voordat de 360°-weergave beschikbaar is. 360°-video's hebben linksboven een draaiknop en het beeld kan worden gedraaid met de WASD-toetsen. Zo weet je of 360°-weergave voor je video is ingeschakeld. Note: De volgende YouTube-tools ondersteunen 360°-video's nog niet: Videobewerkingsprogramma, Optimalisaties en eindschermen.
VR-video's maken met je iPhone Met de fisheye-lenzen van Shot kan je virtual reality-filmpjes en 360-graden-foto's maken. Shot werkt met lenzen over een iPhone, waarmee je 360-graden-foto's en video's in 235-graden kan maken. De app maakt van de twee beelden van de dubbele fishey-lens één geheel. De app die erbij hoort lijkt wat op Instagram. Je ziet kleine previews van de filmpjes. Je kunt ze ook fullscreen bekijken en je scherm bewegen. Het is ook mogelijk om de filmpjes met Google's kartonnen VR-bril, Cardboard, te bekijken.
Hoe kan ik een 360-graden video op Youtube maken, uploaden en bekijken?
Een 360-gradenvideo is dus een filmpje waarvoor tegelijkertijd alle kanten op gefilmd is. Door deze beelden naderhand aan elkaar te plakken, ontstaat een video waarin de kijker rond kan kijken. YouTube ondersteunt 360-gradenvideo's. YouTube ondersteunt het uploaden en afspelen van sferische 360°-video's op computers met de volgende browsers: Chrome, Firefox, MS Edge en Opera. Als je een 360°-videobestand wilt uploaden, kan het zijn dat je het bestand eerst moet aanpassen met een app of script zodat Youtube hiermee overweg kan. Je kunt 360°-video's ook bekijken in de YouTube-app. Een andere grote speler die 360-gradenvideo ondersteunt is Facebook.
360-gradenvideo's lenen zich bij uitstek voor het bekijken met een VR-bril. Omdat er veel gebeurt om je heen, is het erg fijn om op een natuurlijke en snelle manier je focus te kunnen verleggen.
VR (360 graden) Video Players
- VR Player - VR Gesture Player - AAA VR Cinema App for Android - VRTV Player Free - Homido 360 VR player
Hoe kan ik VR-video's en filmpjes maken en uploaden?
Vraag je je af hoe je je eigen 360 VR-video film kan maken? De beste manier om 360 video’s te maken is door simpelweg hiermee te experimenteren. Ga daarbij uit van de volgende 3 stappen:
Camera: Om een 360 graden video te maken heb je een 360 graden camera nodig. Bedenk goed hoe je je VR-fimpje wilt opnemen, dit is namelijk anders dan een gewone opname waarbij je een vast opname punt hebt. Als alternatief kun je ook kiezen voor een 180-graden filmopname dat het opnemen wat vereenvoudigd.
Software en Hosting: Video-stitching software zoals Kolor Autopano stitches multiple videos in één 360 video. Veelal wordt dit soort software meegeleverd bij de 360-graden camera's of te downloaden in de stores. Meer social media kanalen, zoals YouTube en Facebook, ondersteunen 360 ° VR video's en zijn ze een uitstekende keuze als je virtual reality content wilt uploaden. Daarnaast zijn er ook platforms speciaal voor VR-video's.
Experimeer: Probeer de 360 camera uit en ontdek hoe anders dit is dan een gewone video. En als tip: Bekijk virtual reality opnames van anderen die dit vaker gedaan hebben, bijvoorbeeld op youtube of apps als Littlstar.
Films kijken met VR-bril
Het is een inddrukwekkende ervaring om VR-films te kijken via een virtual reality-bril. Dit is een bijzondere ervaring omdat het lijkt dat je echt in de bioscoop of zowaar in de film zelf aanwezig bent. Deze beleving krijg je omdat het beeld zo dicht via de VR-bril getoond wordt. Speelfilms zijn daarmee levensecht te bekijken, je kunt zelfs kijken vanuit een bioscoop-zitplaats. Het leuke is dat je zelf de regie in handen hebt: als drager van de bril bepaal je zelf de beelduitsnede en heb je daarom het gevoel dat je zelf ter plekke bent. Zeker als het geluid zich ook aanpast aan je bewegingen.
Virtual Reality geeft de controle aan de kijker: "In tegenstelling tot een regisseur die selecteert wat jij ziet, kun je nu zelf bepalen waar je naar kijkt."
Hoe kun je VR-films bekijken? Dit kan bijvoorbeeld met de virtuele movie app van Oculus (Cinema) van Samsung Gear. Je kunt hiermee elk videobestand op een groot scherm in een van vier verschillende bioscopen afspelen.
360 video is een sferisch videoformaat dat kijkers de illusie geeft 'er te zijn' wanneer dit op een virtual reality-bril wordt bekeken. Het is over het algemeen een niet-interactief formaat en kan worden gezien in 2D of 3D. De meeste webbrowsers ondersteunen nu 360, dus video's kunnen ook worden bekeken in een 'magisch venster'-indeling op YouTube en Facebook. Hierdoor kunnen mensen de scène rondkijken door te klikken en te slepen met hun muis. Als je via een smartphone VR video wilt bekijken, kun je in veel gevallen de telefoon ook wijzen in de richting die je wilt zien.
De beste 360-ervaring is op een VR-bril zoals Oculus Rift S, Oculus Quest of Valve Index. Een VR-film maken die goed werkt voor het bekijken van een headset vereist een andere benadering van verhalen vertellen, bewerken en camera's.
Tips bij het maken van een 360-video
Hieronder hebben we enkele tips en trucs hoe je je 360-graden video nog beter kunt maken. Als je de juiste apparatuur hebt en voorbereid bent op de opname, heb je een goede kans om iets uitstekends te produceren. Dit kan vervolgens verder worden omgezet in een buitengewone VR-ervaring.
1. Kun je een 'wauw'-moment vastleggen? Kunt je je kijkers een uniek virtueel gevoel bieden? Kun je ze ergens anders mee naartoe nemen, naar waar iets moeilijk te bereiken of moeilijk te visualiseren is? Bedenk hoe je een gevoel van iets beademnemend of iets dat onmiddellijk boeiend is, kunt opbouwen.
2. Is de locatie het ontdekken waard? Een 360 video kan helpen de ruimte of omgeving te begrijpen, hoe het is om op een bepaalde locatie of in een nieuwsbericht te staan. Vaak wil je overbrengen hoe een scène er echt uitziet - is een 16: 9-beeld je verhaal te veel? Is de locatie uniek? Moeilijk te bereiken? Moeilijk te visualiseren? Heeft de kijker een gevoel voor de contect of plaats bij je verhaal? Dit alles werkt goed voor 360 graden opnames.
3. Is er een unieke ervaring? Onthoud dat 360 graden video een ervaringsmedium is. Je publiek kijkt niet naar je verhaal, ze ervaren het. Houd hier dus rekening mee voor elk onderdeel van je verhaal. Kun je een uniek uitkijkpunt bieden? Kun je een dieper begrip of een verhoogde emotionele band met het verhaal creëren door 'er te zijn'?
4. Hoe kun je je kijker vragen om rond te kijken? Ruimtelijk geluid en signalen kunnen helpen om de aandacht van uw publiek te richten in de 360-sfeer. Een presentator kan ook gebaren maken of rondlopen op een locatie om interessante plaatsen aan te geven. Als je aan de slag gaat met het maken van een 360-graden video, houdt er dan rekening mee dat de kijker wordt ondergedompeld in de situatie of het landschap. Het is daarom van cruciaal belang dat u nadenkt over hoe het bij de actie zal worden betrokken. Bovendien mogen je kijkers geen interesse verliezen terwijl je je verhaal vertelt. Het gaat niet langer alleen om het maken van een video die iemand bekijkt, maar om een uitgebreide individuele ervaring. Sferische video's vereisen een intensieve voorbereiding, wat niet per se voor iedereen geldt. Maar het resultaat van deze werken verandert de video-industrie en creëert ontroerende ervaringen die reacties oproepen bij het publiek.
Als je wilt weten of 360-graden en VR-video's geschikt voor je zijn, stel jezelf dan de volgende vragen:
Biedt je een 360 graden perspectief aan voor een fysieke of emotionele ervaring die je publiek anders niet zou kunnen ervaren? Het meest effectief zijn de video's, die hun aantrekkingskracht grotendeels te danken hebben aan de technologie. Zou je de inhoud van je video verbeteren of alleen een visueel speciaal effect bieden? Maak je je video in een omgeving die interessant is voor de kijker en met veel details? Of zie je alleen witte muren? Vind je het belangrijk dat je kijkers kunnen rondkijken? Of moet de interesse op een bepaald punt zijn gericht? In 360-graden video's kan de aandacht van kijkers soms worden verminderd vanwege de vele opties. Als je wilt dat kijkers zich op specifieke gebieden concentreren en je wilt beslissen wat je wilt zien, is 360-graden video misschien niet de juiste keuze voor jou. Je kunt ook overwegen om uw publiek door een stem of verteller te leiden.
Handleiding bij het maken van 360-graden video's
Als je wilt dat je 360 graden video wordt gekeken op een smartphone of tablet, bewerk je verhaal dan met dit in gedachten. In vergelijking met het kijken met VR-bril op, kun je meer bewegende beelden en snellere bewerkingen toepassen. Net als bij een 2D-bewerking wordt gekeken naar een scherm, dus de vertelmethoden zijn slechts een klein beetje anders dan bij traditionele media.
Als je ook wilt dat men je 360 graden video of film op VR-headset bekijkt, dan heb je een veel betere camera nodig. Als je kunt, moet je proberen om in 3D te schieten. Elke opname moet veel langer zijn omdat de kijker tijd nodig heeft om zich aan te passen. Vaak kan je overweldigd worden door het beeld, dus het vertel- of vertelmechanisme moet echt wat langzamer zijn.
Tutorial met uitleg over maken 360-graden video's De Creator Academy van YouTube heeft een eigen tutorial gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je 360-graden video's maakt - hier kun je veel van leren! Een goed voorbeeld van hoe u geen 360-graden video's kunt maken, vindt je in de volgende video:
Veel voorkomende 360 graden video FOUTEN VOORKOMEN! Zoals hierboven al is toegelilcht zijn 360 camera's heel anders dan gewone camera's en daarmee komt er een geheel nieuwe set fotografieregels. In onderstaande You-tube video wordt de 5 van de meest voorkomende fouten die nieuwkomers maken met hun 360 camera's besproken, en hoe deze te vermijden om zo een veel mooier resultaat te behalen!
Instructie voor VR180- en 360°-video's bekijken met een smartphone VR-bril
Met een smartphone VR-bril en de YouTube-app kun je VR180-video's en 360°-video's bekijken voor een meeslepende kijksessie in virtual reality.
Open de YouTube-app op je smartphone.
Zoek een VR-video of ga naar het Virtual Reality YouTube-kanaal door te zoeken naar 'Virtual Reality'. Zoek het VRbril icoon om het juiste kanaal te vinden.
Selecteer een VR-video.
Tik op de afspeelknop om de video te starten.
Tik op het VR-bril icoon. Het scherm wordt opgesplitst in twee kleinere schermen.
Stop je telefoon in je VRbril.
Kijk om je heen om de video in VR180 of 360° te bekijken.
Opmerking: In mobiele browsers kun je geen VR180- en 360°-video's afspelen. Dit geldt ook voor webweergaven van apps en sites buiten YouTube.
Waar kan ik een cursus volgen om VR-films / -video's te maken? Leer om 360 graden films te maken aan de hand van een online training/cursus. Er zijn inmiddels diverse online trainingen te volgen, bijvoorbeeld: Cinematic VR Crash Course - Produce Virtual Reality Films
Welke 4 typen video's voor VR-brillen bestaan er?
Normale 2D-video's: Net zoals je 2D-video's op je PC- of laptopmonitor bekijkt, kunt u de video's op je VR-bril bekijken. Ze kunnen YouTube-video's, Blu-ray- en dvd-films bevatten zonder speciale VR-functies.
3D-video's: 3D-video's zijn meeslepender dan 2D-video's en geven je de complete theaterervaring. Het enige nadeel is dat er alleen geselecteerde cinematografische blockbusters beschikbaar zijn in 3D. Maar er worden elke maand meer 3D-video's uitgebracht.
180/360 graden video's: Dit type video's komt het meest voor op sites zoals Facebook en YouTube. Hiermee kun je het standpunt van de video wijzigen dankzij de bedieningselementen op het scherm. Met een VR-headset kun je je hoofd draaien en rondkijken in je omgeving.
Volledige VR-video's:
Met Volledige VR kun je rondkijken in een 3D-gerendeerde omgeving. Ze combineren 180/360 graden met 3D om een ??meeslepende ervaring te bieden. Net als 3D zijn er nog maar beperkt beschikbaar, maar dit gaat snel veranderen met meer media-bedrijven die ernaar streven om volledige, volledige VR-films beschikbaar te maken.
VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info