VR-bril in de zorg

Virtual reality en VR-bril in de zorg

 

Hoe wordt Virtual Reality toegepast in de zorg? Hoe wordt een VR-bril gebruikt bij behandelingen?

 

Gezondheidszorg is een van de grootste gebruikers van virtual reality, die de operatie simulatie, fobie behandeling, robotchirurgie en vaardigheidstrainingen omvat. Eén van de voordelen van deze technologie is dat het mogelijk gezondheidswerkers nieuwe vaardigheden leren in een veilige omgeving.  Daarnaast, niet onbelangrijk, kan dit zonder dat er gevaar is voor de patiënt.

 

Een populaire gebruik van deze technologie is robotchirurgie. Hier wordt de operatie uitgevoerd door een robotinrichting - gecontroleerd door een menselijke chirurg, wat tijd en het risico op complicaties verkleint. Virtual reality wordt ook gebruikt voor trainingsdoeleinden en op het gebied van remote telechirurgie waarbij operatie wordt uitgevoerd door de chirurg op een andere locatie aan de patiënt.

 

Virtual reality kom je ook tegen in de diagnostiek en de chirurgie: met echo’s en scans kunnen 3D-modellen gemaakt worden en een virtuele wereld creëren worden waarin artsen door het lichaam van een patiënt kunnen lopen en het letterlijk van alle kanten kunnen bekijken om aandoeningen op te sporen en diagnoses te stellen. Ingewikkelde behandelingen of operaties kunnen ook geoefend worden met virtual reality technologie. Tevens kunnen patiënten die motorische functies kwijtgeraakt zijn na een beroerte met virtuele revalidatieprogramma's en realtime feedback hun oefeningen doen.

 

Het gebruik van de virtual reality bril in de zorg wordt in toenemende mate ingezet, als bij training en simulatie van behandelingen en operaties op basis van virtual reality. Maar ook de psychiater, psycholoog en POH GGZ behandelen straks hun cliënten aanvullend met een VR-bril. Hieronder nog meer voorbeelden van toepassingen:

VR in de strijd tegen het coronavirus


Gratis medische VR-training helpt gepensioneerde gezondheidswerkers weer in dienst te nemen. De wereldwijde uitbraak van COVID-19 heeft veel ziekenhuizen die dringend behoefte hebben aan opgeleide professionals om te helpen zorgen voor het toenemende aantal geïnfecteerden, zo erg zelfs dat veel medische instellingen de hulp inroepen van gepensioneerde artsen en verpleegkundigen. Deze voormalige medische professionals behandelen mensen die lijden aan niet-virusgerelateerde aandoeningen, zodat specialisten zich kunnen concentreren op COVID-19.

Om ziekenhuizen te helpen bij het opleiden van personeel, is Oxford Medical Simulation begonnen met het gratis aanbieden van zijn medische trainingsplatform tijdens de COVID-19-pandemie aan Amerikaanse, Canadese en Britse instellingen die hulp nodig hebben bij patiëntenzorg. Sinds het vrij toegankelijk is, is de VR-simulatietraining geadopteerd door 50 ziekenhuizen met in totaal 17.000 studenten en personeel. Deze medische professionals gebruiken nu de VR-simulaties van het bedrijf om hun vaardigheden op te frissen via een reeks gerandomiseerde trainingsscenario's.
De simulatie is toegankelijk via een VR-headset of standaard-pc en leidt deelnemers door een willekeurig scenario voor patiëntenzorg op basis van een van de 100 medische casussen die worden aangeboden door faciliteiten die het platform gebruiken. De training draait om het uitvoeren van patiëntdiagnoses met behulp van informatie die is verzameld via lichamelijk onderzoek, patiëntgeschiedenis en consultatie. Elk scenario is uniek van het voorgaande en biedt minuscule veranderingen in de ervaring die deelnemers constant in het duister laten. bron: vrscout

Coronavirus zorgt voor nieuwe impuls virtual reality

Het Coronavirus heeft de wereld in haar greep en ook in Nederland zijn rigoreuze maatregelen getroffen. Voor mensen en organisaties brengt deze uitzonderlijke situatie nogal wat problemen met zich mee. Maar gelukkig biedt zelfs een uitdaging van deze omvang óók kansen, zoals het gebruik van virtual reality om contact te houden met vrienden, familie en collega’s.
Lees verder
virtual reality bril in de zorg
vr-bril bij corona virus bestrijding
virtual reality headset voor zieken

Hoe een VR-bril helpt bij psychische problemen


Virtual reality-brillen veroorzaken een revolutie in de geestelijke gezondheidszorg. Door patiënten te laten oefenen in een virtuele wereld, kunnen verschillende psychische problemen en verslavingen worden aangepakt. Bijvoorbeeld psychoses en drugsverslavingen. Verzekeraars zijn enthousiast, want de brillen kunnen therapieën mogelijk verkorten. Laura (heeft autisme), Alexander (had psychoses) en Coen (ex-drugsverslaafde) gebruiken alle drie de bril in hun therapie. bron: Nieuwsuur

Behandelingen met een VR-bril

VR-bril helpt bij therapie
Mensen die bang zijn om een café binnen te lopen, de bus te pakken of bijvoorbeeld sociale situaties vermijden kunnen sinds kort bij Altrecht in Utrecht geholpen worden door middel van Virtual Reality Therapie. Met een speciale VR-bril op stappen ze virtuele werelden binnen om daar te oefenen en vervolgens het echte leven weer aan te kunnen. Straks is er ook een online-coach in die VR-omgeving die dan therapeut wordt waardoor je niet meer naar een VR-kamer op locatie hoeft te komen. bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3396505/altrecht-zet-vr-bril-in-bij-therapie-in-een-virtuele-omgeving-durf-je-net-iets-meer

VR-bril te gebruiken bij ouderenzorg en dementie

In de ouderenzorg wordt steeds vaker slimme technologie ingezet om ouderen én medewerkers te helpen en ondersteunen. Een Virtual Reality bril (VR-bril) die bewoners helpt ontspannen is de VRelax. Een VR bril laat mensen rondkijken in levensechte omgevingen mét geluid. Zo kan men bijvoorbeeld een (virtuele) boswandeling maken, op het strand lopen of midden tussen de dieren staan. Het doel hiervan is dat mensen zich ontspannen, even afgeleid zijn en zich prettig voelen. De nieuwe VR headset is getest met verschillende bewoners op verschillende afdelingen. Er waren veel positieve reacties, ook van bewoners met gevorderde dementie: zij werden er in de meeste gevallen erg rustig van en in geen enkel geval onrustig. Vijftien minuten is over het algemeen al voldoende om iemand te laten ontspannen.


Pijn bestrijden met een VR-bril

Virtual reality als middel tegen chronische pijn. Dat klinkt misschien als science fiction, maar is voor vele patiënten eindelijk een oplossing voor hun chronische klachten. Het Friese bedrijf Reducept heeft de prestigieuze innovatieprijs World Summit Award heeft gewonnen. Deze prijs van de Verenigde Naties wordt toegekend aan digitale producten met een grote maatschappelijke invloed. In meer dan veertig zorginstellingen, waaronder het Radboud UMC en het Medische Centrum Leeuwarden, gebruiken patiënten de VR-brillen inmiddels. De software kan je aanschaffen voor 15 euro per maand, maar dan moet je zelf ook een VR-bril kopen (kost rond de 200 euro). Best een investering, maar dan kan je thuis op de bank de training volgen.

Ziekenhuis gebruikt VR-app bij informeren over MRI-scan

Het Britse ziekenhuis Kings College Hospital heeft een Android-applicatie ontwikkeld die kinderen in virtual reality gerust moet stellen voor een aankomende MRI-scan. Door gebruik te maken van een VR-bril en een speciaal ontwikkelde app, kunnen kinderen zich beter voorbereiden op wat ze te wachten staat. In de applicatie krijgen kinderen een virtuele tour van de ruimte, terwijl de video uitlegt wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten vanaf het moment dat ze de scankamer binnengaan. De app is te downloaden voor Android en kan in combinatie met smartphone VR-brillen gebruikt worden.

Andere toepassingen in de zorg: Ook wordt virtual reality in de zorg ingezet om mensen van stoornissen af te helpen. In het HBO wordt er gewerkt aan een VR-omgeving in 3D waarmee studenten zich in virtual reality zich kunnen voorbereiden op de praktijk in het verzorgingstehuis en het ziekenhuis.


Virtual Reality in ouderenzorg voor verbetering kwaliteit van leven
Australisch bedrijf Build VR zet hun expertise op het gebied van Virtual Reality in om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Het techbedrijf ontwikkelde de Solis VR unit, een Virtual Reality headset voor ouderen met dementie. Virtual Reality kan ingezet worden de kwaliteit van leven van deze groeiende groep patiënten te verhogen. Aanleiding van het maken van de app was dat veel verpleeghuizen zich met name richten op comfort, waarbij er weinig ruimte is voor ‘fun’. De headset biedt afleiding voor patiënten die zich vervelen, of repetitief gedrag vertonen.


VR app VR-iendje
Nederlandse bedrijf YellowBird, dat voor de zorg de VR-toepassing VR-iendje ontwikkelde, waarmee gebruikers real-time contact kunnen hebben met hun thuisomgeving.


Virtueel thuis in het ziekenhuis voor zwangeren
Met de introductie van een speciale VR-bril in Máxima Medisch Centrum wanen zwangeren die tijdens hun zwangerschap worden opgenomen zich even thuis in hun vertrouwde omgeving. Via een live-verbinding en de speciale bril kunnen ze 360 graden rondkijken en thuis met hun gezin, familie en vrienden praten. Deze nieuwe technologie maakt een ziekenhuisopname voor deze patiënten een stuk aangenamer en bevordert daarmee het herstel.


VR-bril helpt kinderen bij operatie
In het Sophia Kinderziekenhuis is een proef gedaan met een Virtual Reality-bril. De bril moet helpen om kinderen minder angstig te laten zijn voor een operatie. Zo kunnen ze heel precies zien wat er allemaal gaat gebeuren als ze naar de operatiekamer gaan.
Ook het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam start een project waarin Virtual Reality wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden met als doel om kinderen reality minder angstig te maken voor een operatie.



Martini Ziekenhuis zet virtual reality in tegen pijn
Zwemmen in zee of zwevend door de ruimte van planeet naar planeet terwijl het verband op je brandwonden wordt verwisseld. Dankzij de beelden van een virtual reality bril vergeten patiënten in het Brandwondencentrum even hun pijn.


Inzet VR-bril tijdens een tandartsbehandeling
Niemand gaat graag naar de tandarts. De meeste mensen zijn op zijn minst gespannen, sommige mensen zijn zelfs angstig. Kliniek Tandheelkunde Sneek start komende maanden een proef met een virtual reality-bril die je kunt aansluiten op de smartphone. De VR-bril moet patiënten helpen om de behandeling in de tandartsstoel ontspannen te ondergaan. De VR-bril wordt aangesloten op de smartphone waardoor de patiënt heerlijk kan genieten en ontspannen door het kijken van films of het virtueel bijwonen van een concert. De patiënt kan zelf iets kiezen dat aansluit bij zijn of haar smaak. De bril is voorzien van een koptelefoon, de patiënt kan zich dus overgeven aan een complete virtual reality-beleving met beeld én geluid.


Ziekenhuisoperatie live in virtual reality uitgezonden
Een ziekenhuis in Londen heeft mensen vandaag live laten meekijken naar een operatie. Nu is dat vaker gebeurd, maar nooit werd de gehele operatie met 360-gradencamera's gefilm waardoor het mogelijk was om de medische ingreep via een virtual reality-bril te bekijken. De chirurg die de operatie leidde, Shafi Ahmed, heeft dit al eens eerder gedaan. In 2014 gebruikte hij een Google Glass om een operatie live te streamen. Terwijl hij bezig was konden studenten meekijken en zo leren van de operatie. Dat was nu ook weer het geval. Wereldwijd konden duizenden studenten met een vr-bril of smartphone met Ahmed meekijken. De chirurg opereerde een 70-jarige man die darmkanker heeft.


Virtual Reality therapie met dolfijnen populair
Zo’n 150 zorglocaties zetten virtual reality dolfijnentherapie in voor mensen met een beperking. De vr-dolfijnentherapie is een Nederlands initiatief dat succesvol blijkt voor volwassen en kinderen met verstandelijke beperkingen of autisme (bron: Stentor).
Cliënten van ‘s Heeren Loo gebruiken de virtual reality-bril in een speciaal ingerichte ruimte. 82 procent van de cliënten is tijdens het kijken van de film met dolfijnen beduidend meer ontspannen. Bij één man verdween de chronische pijn in zijn arm. ‘s Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen een verstandelijke beperking, wil er in de toekomst voor zorgen dat bewoners kunnen zwemmen terwijl ze de bril op hebben. Zo moet de virtual reality film nog echter lijken.

Amsterdam krijgt VR-trainingscentrum voor chirurgen

Amsterdam krijgt volgend jaar een groot internationaal virtual reality-trainingscentrum voor chirurgen en andere medisch specialisten. Het AMC en VUmc bouwen samen in Zuidoost een grote techkliniek met twaalf operatiekamers en meerdere simulatoren waar jaarlijks circa 3000 medisch specialisten (in opleiding) hun operatievaardigheden kunnen oefenen, zonder dat daar patiënten mee gemoeid zijn. Lees meer..

Virtual reality als middel tegen chronische pijn. Dat klinkt misschien als science fiction, maar is voor duizenden patiënten - vooral in Fryslân - eindelijk een oplossing voor hun chronische klachten. Vorige week werd bekend dat het Friese bedrijf Reducept de prestigieuze innovatieprijs World Summit Award heeft gewonnen. Deze prijs van de Verenigde Naties wordt toegekend aan digitale producten met een grote maatschappelijke invloed.

Wat zijn veel gestelde vragen over de VR-bril?


Wil je antwoord op vragen zoals: Is een VR-bril geschikt voor brildragers? Wat zijn de minimumvereisten voor een VR-bril? Wat is de prijs van een VR-bril? Welke apps zijn er voor VR brillen? Welk soort VR-bril kan ik het beste kopen?

Vind het antwoord op veel gestelde vragen hier.

Meer voorbeelden van gebruik VR en VR-brillen in de zorg en ziekenhuizen


Hieronder enkele voorbeelden en blogs rondom virtual reality en VR-brillen in de zorgsector.
VR-game bereidt jongeren voor op operatie
01/04/20
Kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar die een operatie in Ziekenhuis Gelderse Vallei moeten ondergaan kunnen zich vanaf nu virtuele op die operatie voorbereiden. Het ziekenhuis heeft hiervoor onlangs een VR-game in gebruik genomen die ontwikkeld werd door twee derdejaars studenten Software Developer van het Technova College in Ede. Kinderen worden via de game op speelse wijze geïnformeerd over de operatie zelf, maar ook over de patiëntkamer, uitslaapkamer en dergelijke. De VR-game is voorzien van verschillende interactieve elementen, waaronder een informerende quiz. De jonge patiënt krijgt via de game ook informatie wat hem te wachtte staat voor de operatie. Ook is het mogelijk om met de VR-bril virtueel door het ziekenhuis te lopen.
Virtual reality bij coronatraining verpleegkundigen
17/01/20
Verpleegkundigen van ziekenhuis VieCuri moeten patiënten met coronaverschijnselen beter leren helpen door te trainen met een virtual reality-bril. De techniek is een aanvulling op bestaande trainingsmethoden die het ziekenhuis heeft ingevoerd na de Covid-uitbraak. Behalve het vroegtijdig herkennen van coronasymptomen, heeft de bril een tweede voordeel. Levensecht oefenen draagt bij aan het verwerken van datgene wat verpleegkundigen meemaken op de Covid-afdeling.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info