Hoe wordt Virtual Reality toegepast in de zorg? Hoe wordt een VR-bril gebruikt bij behandelingen?
Gezondheidszorg is een van de grootste gebruikers van virtual reality, die de operatie simulatie, fobie behandeling, robotchirurgie en vaardigheidstrainingen omvat. Eén van de voordelen van deze technologie is dat het mogelijk gezondheidswerkers nieuwe vaardigheden leren in een veilige omgeving. Daarnaast, niet onbelangrijk, kan dit zonder dat er gevaar is voor de patiënt.
Een populaire gebruik van deze technologie is robotchirurgie. Hier wordt de operatie uitgevoerd door een robotinrichting - gecontroleerd door een menselijke chirurg, wat tijd en het risico op complicaties verkleint. Virtual reality wordt ook gebruikt voor trainingsdoeleinden en op het gebied van remote telechirurgie waarbij operatie wordt uitgevoerd door de chirurg op een andere locatie aan de patiënt.
Virtual reality kom je ook tegen in de diagnostiek en de chirurgie: met echo’s en scans kunnen 3D-modellen gemaakt worden en een virtuele wereld creëren worden waarin artsen door het lichaam van een patiënt kunnen lopen en het letterlijk van alle kanten kunnen bekijken om aandoeningen op te sporen en diagnoses te stellen. Ingewikkelde behandelingen of operaties kunnen ook geoefend worden met virtual reality technologie. Tevens kunnen patiënten die motorische functies kwijtgeraakt zijn na een beroerte met virtuele revalidatieprogramma's en realtime feedback hun oefeningen doen.
Het gebruik van de virtual reality bril in de zorg wordt in toenemende mate ingezet, als bij training en simulatie van behandelingen en operaties op basis van virtual reality. Maar ook de psychiater, psycholoog en POH GGZ behandelen straks hun cliënten aanvullend met een VR-bril. Hieronder nog meer voorbeelden van toepassingen:
virtual reality in de tandheelkunde
Virtual reality in de geneeskunde
Virtual reality in de verpleging
Virtual reality in de chirurgie
Chirurgie simulatie
Virtual reality therapieën
Virtual reality in fobie behandeling
Virtual reality behandeling voor PTSS
Virtual reality gezondheidskwesties
Virtual reality voor gehandicapten