Koopgids met stappenplan voor aanschaf van een VR headset

Koopgids beste VR-bril (Virtual Reality headset)


Zoek je naar de beste VR bril dat bij je past? Lees onze uitgebreide koopgids (keuzegids) waarin we de beste virtual reality VR-brillen met elkaar vergelijken.

Welkom bij dit artikel over de aanschaf van de beste VR-bril (Virtual Reality headset). Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de virtuele wereld en jezelf wilt onderdompelen in de nieuwste technologie, dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel bespreken we verschillende soorten VR-brillen die momenteel op de markt zijn en geven we de voor- en nadelen van het gebruik van deze brillen. We zullen je ook helpen bij het vinden van de beste VR-bril voor jouw behoeften door middel van een stappenplan.

Of je nu een gamer bent die op zoek is naar de meest realistische game-ervaring, een ontwerper die werkt aan het creëren van virtuele werelden, of gewoon nieuwsgierig bent naar deze technologie, we hebben alles wat je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen over welke VR-bril het beste bij jou past. Dus zet je schrap en maak je klaar om te ontdekken wat de wereld van Virtual Reality te bieden heeft!

Virtual Reality (VR) heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt, mede dankzij verbeterde technologieën, betere inhoud en lagere apparatuurkosten. Ondanks zijn groeiende invloed blijft VR voor velen echter een nieuwe en onbekende technologie. Om diegenen te helpen die mogelijk geïnteresseerd zijn in VR, hebben we een gids en stappenplan samengesteld om te komen tot de beste keuze voor aanschaf van een VR-bril. Lees hieronder snel verder voor meer informatie over wat je moet weten bij het kopen van een virtual reality bril.

Wat zijn de verschillende soorten VR-brillen?

verschillende vr headsets  / vr brillen

 

Hoewel er talloze fabrikanten en modellen VR-brillen zijn, zijn er maar een paar verschillende typen die je moet kennen. Als je het algemene ontwerp van elk type bril begrijpt, kunt je beter beslissen welke VR headset aan te schaffen. Hieronder 3 soorten VRbrillen:

 

Gekoppelde VR-brillen (gekoppeld aan PC of game-console)

Gekoppelde of bedrade VR-brillen zijn headsets die een verbindingskabel hebben die de VR-bril verbindt met een PC of game-console, afhankelijk van het systeem. Met de verbindingskabel kan de PC of console VR-signalen naar de headset sturen, die vervolgens worden doorgegeven aan de gebruiker zodat deze kan ervaren. We zullen later meer in detail treden, maar voorlopig kun je bedrade-headsets beschouwen als het krachtigste type VR-headsets.

Voorbeelden van gekoppelde VR-brillen: HP Reverb G2, Valve Index, PlayStation VR

 

Niet-gekoppelde VR-brillen

Niet-gekoppelde of stand-alone VR-brillen zijn zelfstandige apparaten waarvoor geen verbindingskabel nodig is om een ??VR-ervaring mogelijk te maken. In plaats daarvan vertrouwen deze headsets meestal op een Wi-Fi-verbinding om VR-inhoud te ontvangen en te verzenden. Omdat ze draadloos zijn, hebben ongebonden headsets vaak een meer meeslepende VR-ervaring dan hun tethered broers en zussen, hoewel ze vaak niet dezelfde hoeveelheid stroom hebben.

Voorbeelden van niet-gekoppelde VR-brillen: Oculus Quest 2

 

Smartphone VR-brillen

Smartphone VR-brillen zijn uniek omdat de bron van het VR-signaal van je smartphone rechtstreeks in de headset wordt geplaatst. Smartphone VR-brillen variëren enorm in termen van ontwerp, compatibiliteit, functies en prestaties. Het belangrijkste dat je moet herkennen, is dat ze strikte beperkingen hebben op het type inhoud dat ze kunnen openen en ondersteunen. Om deze reden zijn smartphone-headsets het minst krachtige type VR-headset.

Voorbeelden van niet-gekoppelde VR-brillen: VR-i Evolution 3S, Samsung Gear VR

Wat zijn de voor- en nadelen van VR-headsets?


Nu we de verschillende soorten VR-brillen kennen, gaan we het hebben over de algemene voor- en nadelen van elk. Houd er er rekening mee dat, hoewel elk ontwerptype een specifieke reeks voor- en nadelen heeft, dit niet betekent dat de verschillende modellen binnen dat type die kwaliteiten in enige mate hebben.

Een van de belangrijkste verkoopargumenten van gekoppelde VR-brillen is de rekenkracht van de PC of gameconsole. Dat wordt als een grote voordeel beschouwd. Maar omdat gekoppelde headsets doorgaans krachtiger zijn dan de andere typen headsets, zijn ze niet gelijk aan elkaar. Sommige gekoppelde VRbrillen zijn krachtiger dan andere. Dat klinkt natuurlijk voor de hand liggend, maar het is nog steeds iets om in gedachten te houden, vooral als je eenmaal hebt bedacht welk type VR-bril je wilt kopen.

Gekoppelde headsets
Omdat ze zijn aangesloten op een PC of gameconsole, zijn gekoppelde VR-brillen over het algemeen krachtiger dan hun ongebonden tegenhangers. Meer kracht vertaalt zich vaak in betere algehele prestaties, de mogelijkheid om grafisch intensievere applicaties te verwerken en betere toegang tot een grotere catalogus met games en inhoud.
In ruil voor het extra vermogen zijn gekoppelde headsets echter vaak beperkter in termen van gebruikersmobiliteit. Afhankelijk van het model is die beperking misschien klein, maar niet onmerkbaar, en in extreme gevallen kan de verbindingskabel ervoor zorgen dat gebruikers erover struikelen of verstrikt raken rond hun benen. Fysiek gebonden zijn aan een ander apparaat heeft ook invloed op het gevoel van onderdompeling van de drager en kan, afhankelijk van de drager, de algehele ervaring belemmeren.

Niet-gekoppelde headsets
Dankzij hun draadloze ontwerp kunnen ongebonden headsets een meer onbezwaarde ervaring bieden dan hun tegenhangers met een kabel. Dit extra niveau van vrijheid en beweging kan de VR-ervaring meeslepender maken voor de gebruiker. Totale bewegingsvrijheid brengt echter doorgaans kosten met zich mee, en voor de meeste niet-verbonden headsets is die prijs stroom. Zonder de kracht van een pc of gameconsole erachter, kunnen de meeste ongebonden headsets de meest veeleisende VR-content niet aan, en hebben ze ook geen toegang tot bepaalde contentbibliotheken.
Denk bijvoorbeeld aan de Oculus Quest. Dankzij het draadloze ontwerp biedt de Oculus Quest totale bewegingsvrijheid en een verhoogd gevoel van onderdompeling - meer dan zijn vastgebonden broer, de Oculus Rift S. De Oculus Quest is echter niet zo krachtig als de Oculus Rift S, dus het ondersteunt niet alle dezelfde titels, noch heeft het toegang tot dezelfde inhoudsbibliotheken.

Headsets voor smartphones
Een smartphone VR-bril is eenvoudig qua gemak en bruikbaarheid: ze zijn gemakkelijk in te stellen, je kunt ze vrijwel overal dragen en ze zijn net zo gebruiksvriendelijk als een VR-headset krijgt. Bovendien is er een heleboel ondersteunde inhoud en, in vergelijking met de andere soorten headsets, is de investering relatief klein.
De reden dat smartphone virtual reality zo gemakkelijk te gebruiken zijn, is natuurlijk omdat de brillen niet veel doen, althans niet in vergelijking met de andere soorten headsets. Ze kunnen de meeste VR-games of interactieve inhoud niet aan. Ze bevatten doorgaans geen geavanceerde functies zoals stereogeluid of bewegingsregistratie. Met headsets van smartphones kun je kijken, rondkijken en, tot op zekere hoogte, jezelf onderdompelen in bepaalde VR-video's, maar dat is het zo ongeveer. Dat is dan ook de reden waarom het afgelopen jaar relatief minder smartphone VR-brillen verkocht zijn.

Stappenplan bij het kiezen van een VR-bril


Nu we de verschillende soorten VR-headsets kennen met de mogelijkheden en beperkingen, is het tijd om erachter te komen welke VR-bril het beste bij je past. Om je te helpen bij het nemen van die beslissing, gebruiken we de informatie die we tot nu toe hebben geleerd om een ??paar belangrijke vragen te beantwoorden voordat je een VR-bril koopt.
Maak in de voorbereiding van de aanschaf van een VR-bril gebruik van de volgende 5 aandachtspunten:

1. Wat voor soort VR inhoud (content) wil je?


Er is momenteel zoveel VR-inhoud beschikbaar: games, video's, rondleidingen, live-evenementen, trainingshandleidingen, seminars, interactieve verhalen. De lijst gaat maar door. Als je besluit welk type inhoud je het meest interesseert en waarschijnlijk gaat verkennen, kun je het juiste type VR bril kiezen.

Ben je vooral gefocust op serieus VR-gamen? U wilt waarschijnlijk een gekoppeld systeem (aan PC of gameconsole). Nieuw bij VR of wil je gewoon af en toe een 360 ° -video streamen? Probeer een smartphone-headset voordat u all-in gaat op een krachtiger systeem.

2. Welke prestaties zijn het belangrijkst voor jou?


Het is gemakkelijk om de verschillende soorten VR-brillen te zien als prestatieniveaus. Gekoppelde VR-brillen zijn krachtiger dan ongebonden headsets, dus ze moeten betere prestaties bieden. Hoewel er logica in die aanname zit, is deze helaas niet altijd waar, vooral niet wanneer u naar individuele prestatiestatistieken gaat kijken.

Dus hoe moeten we prestaties benaderen? De "meer kracht is betere prestatie" -aanpak is een goede plek om te beginnen. Als je op zoek bent naar een headset met een hoge resolutie en vernieuwingsfrequentie, is het een goede keuze om te beginnen met zoeken in het gedeelte met gekoppelde systemen. Als het echter om prestaties gaat, zijn er uitzonderingen, vooral wanneer je naar individuele specificaties gaat kijken.

3. Hoe groot is je speelruimte om de VR-bril te gebruiken?


De grootte van je ruimte in de echte wereld bepaalt tot welke virtuele werelden u toegang heeft. Om een ??VR-bril te gebruiken, heb je ruimte nodig om te bedienen. Die ruimte is je speelruimte. Hoe groot een speelruimte u nodig heeft, hangt af van het type headset, het volgsysteem en de inhoud. Naast een speelruimte heb je ook ruimte nodig voor eventuele externe componenten, bijvoorbeeld een kabelgebonden pc.

Gekoppende VR-systemen hebben niet alleen specifieke ruimtevereisten voor optimale prestaties, ze hebben ook ruimte nodig om de aangesloten pc en randapparatuur (basisstations, externe luidsprekers enz.) op te slaan.
Ongebonden VR-brillen hebben over het algemeen dezelfde hoeveelheid speelruimte nodig als gekoppelde headsets, maar zonder extra opslagruimte voor een computer of extra componenten. In termen van optimale prestaties kijk je naar een speelruimte in het bereik van 6,5 x 6,5 '. Sommige headsets hebben echter een "gereduceerd gebied" -modus waarmee je bepaalde titels in een kleinere ruimte kunt afspelen.

Wat betreft optimale prestaties, kun je met alleen een smartphone-headsets het potentieel van de headset volledig verkennen met weinig tot geen speelruimte. De reden daarvoor is natuurlijk dat smartphone headsets veelal passieve VR-ervaringen bieden, waarbij beweging en interactie geen of nauwelijks een rol spelen.

Dus het komt erop neer: grootte is belangrijk. Als je het beste wilt ervaren dat VR te bieden heeft, heb je bewegingsruimte nodig. Als dat momenteel niet mogelijk is, ben je waarschijnlijk beter af met een smartphone-headset.

4. Hoeveel geld wil je uitgeven?


Nog maar een paar jaar geleden moest je nog flink betalen voor het ervaren van de beste VR-bril: VR-content van het hoogste niveau vereiste een krachtige pc, een gekoppelde headset en een aanzienlijke investering.

Gelukkig zijn de tijden veranderd en de huidige VR is financieel veel beter betaalbaar. Het is nog steeds waar dat de krachtigste VR-systemen het grootste bedrag kosten, maar nu kun je voor aanzienlijk minder geld een behoorlijke benadering krijgen van die topsystemen. Dit is goed nieuws voor iedereen die nieuwsgierig is naar VR, maar niet het maximale wilt betalen.

De verschillende prijsniveaus voor elk type VR-bril volgen echter een patroon dat vergelijkbaar is met kracht en prestaties. Hoe krachtiger een headset, hoe beter de prestaties. Hoe beter de prestaties, hoe meer het gaat kosten. Over het algemeen kunt je er dus van uitgaan dat gekoppelde headsets duurder zullen zijn dan ongebonden headsets, die op hun beurt meestal duurder zijn dan headsets voor smartphones.

5. Hoeveel comfort wil je hebben met je VR-bril?


Ondanks het feit dat een VR-bril letterlijk aan je gezicht vastzit, is een van de vragen die potentiële VR-gebruikers zichzelf vaak vergeten te stellen, of ze het prettig vinden om gedurende langere tijd een headset te dragen. Het is een belangrijke vraag, een die een aanzienlijke impact heeft op je algehele VR-ervaring.

Helaas, als het gaat om de verschillende soorten VR-headsets, is er geen daadwerkelijke waarheid over comfort. Een deel van de reden hiervoor is dat comfortniveaus behoorlijk subjectief zijn. Wat de een denkt dat te groot of te zwaar is, beoordeelt een ander als de perfecte maat. Die dubbelgevulde hoofdband is misschien extra comfortabel voor je, maar je buurman denkt dat hij de bloedsomloop naar hun gezicht afsnijdt.

Tip en advies: Kijk om te beginnen naar het gewicht. Als een VR headset aan de zwaardere kant is, is het misschien niet comfortabel om gedurende lange tijd te dragen. Bekijk op dezelfde manier de materialen die gebruikt zijn. Heeft de headset banden die verstelbaar zijn? Een gewatteerde headset met een verstelbare pasvorm is waarschijnlijk comfortabeler omdat je hem aan je behoeften kunt aanpassen. Gebruikers die een bril dragen, moeten controleren of de headset compatibel is met hun specificaties en/of voorschrift. Lees ten slotte de recensies. Feedback van andere gebruikers kan je helpen erachter te komen of een bepaalde headset wel of niet goed zal passen.

Wat zijn de beste VR-brillen die er nu te koop zijn?


De drie beste en bekendste VR-brillen die je tot nu toe het beste kon kopen zijn Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR. Daar zijn inmiddels zeer interessante VR-brillen bijgekomen zoals de Oculus Quest 2. De Quest is een (redelijk) betaalbare, draadloze virtual reality headset waar je geen dure gaming PC voor nodig hebt en de ervaringen tot nu toe zijn erg positief. Andere interessante nieuwkomer is de virtual reality headset HP Reverb G2.

Als je al in het bezit bent van een PlayStation console, dan is de PlayStation VR-bril een interessante optie. Heb je minder geld te besteden en wil je toch kunnen genieten van virtual reality, kies dan voor een van de vele mobiele smartphone VR-brillen, zoals bijvoorbeeld de VR-i Evolution.

Meer informatie m.b.t. het kopen van een VR-bril


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info