Het Meta Quest Pro-ontwerp is heel anders dan de Quest 2. In plaats van de grotere witte bril die een zeer uitgesproken en overspoelde aanwezigheid op de bovenkant van het hoofd, de ogen en de neus heeft, is de Quest Pro veel slanker. Het lijkt eigenlijk een beetje meer op de Magic Leap AR-headsets die we in het verleden hebben gezien.
Dit is mogelijk om een ??aantal redenen. Ten eerste is door nieuwe pancake-lenzen (ter vervanging van de Fresnal-lenzen binnen de Quest 2) de optische diepte met 40% afgeslankt. De batterij is nu een gebogen cel en is verplaatst naar de achterkant van de headset, achter wat lijkt op een comfortabeler gevoerde hoofdsteun. Hoewel Meta het gewicht niet heeft bevestigd, lijkt het erop dat de slankere headset comfortabeler zal zijn om te dragen.
Terwijl de Meta Quest 2 zich alleen richt op virtual reality-ervaringen – en is ontworpen om volledig meeslepend te zijn en elke afleiding van uw gezichtsveld te blokkeren – heeft de Quest Pro een veel bredere benadering, waarbij zowel de buitenwereld als mixed reality-ervaringen worden omarmd. Het begint met het ontwerp, dat een grotere variabele lensafstand heeft (55-75 mm vergeleken met 58-72 mm op de Quest 2), waardoor de ervaring min of meer meeslepend is, afhankelijk van uw voorkeuren. Er is ook een slanker, meer open ontwerp dat is ontworpen om virtuele werkruimten te laten uitbreiden met de echte accessoires die u ermee gebruikt, zoals het fysieke toetsenbord of de muis.
Er zijn ook speciale mixed reality-ervaringen onderweg, dankzij een full colour passthrough-modus die veel verder gaat dan de low-res zwart-wit passthrough in de Quest 2.
De Quest Pro is vooral bedoeld voor zakelijke toepassingen. Daarbij heeft Meta blijkbaar vooral brainstorms en andere vergaderingen op het oog. Die verlopen volgens Zuckerberg beter wanneer je in 3D vergadert. Maar je zult niet verplicht zijn om een dure Quest Pro te dragen om aan zo’n virtuele vergadering deel te nemen: het zal ook kunnen vanop je smartphone of computer. En het zal zelfs kunnen met de vergadersoftware die mensen vandaag gebruiken: Zoom en Microsoft Teams. Meta maakte een samenwerking met Microsoft bekend, die onder meer inhoudt dat je vanuit de Teams-software aan een virtuele vergadering in Meta’s Horizon Workrooms omgeving zult kunnen meedoen, maar ook dat Teams-vergaderingen in virtuele realiteit kunnen worden gehouden met een Quest Pro.
In Nederland is de prijs van de Meta Quest Pro virtual reality bril (VR-bril) 1.799,99 euro en wordt vanaf 25 oktober 2022 geleverd.