Maya VR wil eenzaamheid ouderen bestrijden


De Rotterdamse start-up Maya VR heeft een oplossing ontwikkeld om eenzaamheid bij ouderen met behulp van virtual reality terug te dringen. Momenteel is het bedrijf vooral actief in Rotterdam, maar door de snelle groei staat uitbreiding in de Randstad op de planning.

Maya VR is opgericht door Jan Schipper, die momenteel psychologie studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij ontwikkelde zijn VR-oplossing vanuit het idee dat eenzaamheid onder ouderen kan worden bestreden met het aanbieden van de juiste content in de eigen, vertrouwde omgeving. Zijn oplossing was afgelopen zomer winnaar in de finale van de Study Club Pitch. Met een team van studenten biedt Schipper VR-sessies aan zorginstellingen. Tijdens deze sessies krijgen ouderen onder begeleiding van de studenten de beschikking over een Oculus VR-bril. Hierop worden vervolgens ‘dagtripjes’ afgespeeld zoals bijvoorbeeld een citytrip in het buitenland of een bezoek aan een museum. Ook worden thema’s aangeboden rond de feestdagen.

Virtual Reality oplossing


Maya VR wil eenzaamheid ouderen bestrijden Op dit moment zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. De verwachting is dat dit in 2030 2,1 miljoen mensen zijn. Volgens het ministerie van VWS zegt de helft van de mensen die ouder dan 75 jaar zijn zich eenzaam te voelen. Virtual reality kan helpen bij het bestrijden van eenzaamheid, denkt start-up Maya VR. (foto PIxabay)
Maya VR is opgericht door Jan Schipper, die momenteel psychologie studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij ontwikkelde zijn VR-oplossing vanuit het idee dat eenzaamheid onder ouderen kan worden bestreden met het aanbieden van de juiste content in de eigen, vertrouwde omgeving. Zijn oplossing was afgelopen zomer winnaar in de finale van de Study Club Pitch.

Met een team van studenten biedt Schipper VR-sessies aan zorginstellingen. Tijdens deze sessies krijgen ouderen onder begeleiding van de studenten de beschikking over een Oculus VR-bril. Hierop worden vervolgens ‘dagtripjes’ afgespeeld zoals bijvoorbeeld een citytrip in het buitenland of een bezoek aan een museum. Ook worden thema’s aangeboden rond de feestdagen.

De oplossing van Maya VR maakt gebruik van VRsync, een synchronistatieprogramma waarmee je filmpjes op hetzelfde moment op verschillende brillen kunt laten afspelen. In praktijk zoeken ouderen tijdens en na het afspelen van de filmpjes de verbinding met elkaar en hun zorgverleners op, ziet Schipper.

“Naast entertainment doet onze oplossing dienst als verbindend element tussen mensen en generaties. Wij halen ouderen uit hun stoel en brengen ze naar openbare ruimtes. Deze doelgroep kan toch vaak omwille van financiën of lichamelijke beperkingen niet uit huis. Via VR kunnen wij ze toch deze beleving bieden.” Bron: ICT&Health

virtual reality brillen vergelijken en vr bril informatie
virtual reality bril - vr-brillen
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
© 2019 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info