virtual reality bril bij concerten en optredens

Virtual reality en muziek concerten

 

Diverse bedrijven zijn bezig met het opzetten van concerten die via Virtual Reality kunnen worden gevolg. Zo probeert probeert 360 graden live te streamen en maakt veel technische beloftes. Samsung is een samenwerking aangegaan met LiveXLive, de videostreamingdienst die gespecialiseerd is in livemuziek. Het Amerikaanse bedrijf bezit streamingrechten voor meer dan 1.500 muziekfestivals en evenementen en heeft sinds april 2020 livemateriaal van meer dan 230 artiesten uitgezonden. Hieronder nog enkele interessante ontwikkelingen en platformen voor het bekijken van optredens en (muziek) concerten met behulp van een VR-bril.

VR-videoplatform Amaze produceert VR-concerten


Amaze wil in de toekomst kleine groepen mensen Corona-compliant (semi) virtuele concertervaringen bieden. De R&B en hiphopformatie Ceraadi is de eerste: onder strikte hygiëne-eisen moeten bezoekers van Amaze-locaties een tourbus met verplaatsbare stoelen en VR-bril betreden en het duo ervaren in een virtueel concert.

Hiervoor worden volgens Amaze filmopnames met hoge resolutie gebruikt, die worden versterkt door stereoscopische CGI-elementen en zelfs haptische impressies.
Andere stations zijn onder meer een stand met de favoriete snacks, merchandise van de band en een videostation met een 360 graden camera waar bezoekers snapshots kunnen maken die geschikt zijn voor sociale media. Als de kleine concertervaring nog te gevoelig ligt qua hygiëne, zou je in je eigen vier muren moeten kunnen genieten van het VR-concert. Bron: Venturebeat

Wave virtueel concertplatform gaat China veroveren


Wave zwemt op de golf van een nieuwe tech-trend: virtuele concerten die sterren verbinden met digitale platforms. Een grote investeringsronde wordt gevolgd door een China-deal die een enorme nieuwe markt opent voor de start-up. Wave kent een bescheiden start: de Californische start-up werd in 2016 opgericht midden in de VR-hype en specialiseerde zich in virtuele feesten en concerten die je met een VR-bril kunt beleven.

Omdat de VR-markt zich langzaam ontwikkelde, schakelde Wave in 2020 over naar het klassieke 2D-formaat. Met groot succes: de start-up wist sterren als John Legend, The Weeknd en Lindsey Stirling te contracteren voor zijn virtuele concerten en in de zomer $ 30 miljoen aan durfkapitaal op te halen. Met motion capture-systemen transformeert Wave de artiesten in oogverblindende avatars en verandert ze concerten in interactieve, audiovisuele spektakels.

Dit soort virtuele concerten trekt een groot aantal kijkers: de Amerikaanse rapper Lil Nas X ’verscheen half november in de online game Roblox en had meer dan 30 miljoen kijkers. De Fortnite-concerten van Travis Scott trokken in het voorjaar 45 miljoen kijkers.
Bron: Techcrunch

Zijn virtual reality concerten de toekomst van live-muziek?

Virtual reality-concerten zullen deel blijven uitmaken van live-evenementen omdat je met een VR-bril geen fysieke barrières hebt en creatieve grenzen kan verleggen. Door de COVID-19-pandemie hebben landen zich tot virtual reality-concerten moeten richten wat betreft live-muziek en daarmee is het VR-gebruik is het afgelopen jaar enorm gestegen. Het lijkt er echter op dat sommige meeslepende ondernemingen, met name in de muziekindustrie, moeite hebben om te overleven.
De muziekindustrie is niet gespaard gebleven van de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Nu concerten en muziekfestivals zijn uitgesteld of geannuleerd, is de industrie genoodzaakt een oplossing te vinden. Het afgelopen jaar hebben we meer artiesten en organisatoren van evenementen zien experimenteren met VR en andere immersieve technologieën. VR heeft geen fysieke beperkingen. Zo kunnen artiesten hun creatieve vaardigheden ontketenen en nieuwe ervaringen bieden die concertbezoekers nooit kunnen zien in een echte omgeving.
Volgens een VRX XR Industry Insight Report 2019-2020 zijn het gebrek aan boeiende inhoud en de prijs van een VR-bril twee belangrijke factoren die de wijdverbreide acceptatie van VR belemmeren. Hoewel VR headsets goedkoper zijn dan tien jaar geleden, zijn ze voor de meeste mensen nog steeds vrij duur. Hoewel de prijs in de loop der jaren is gedaald, is het moeilijk te zeggen hoe lang het voor de meeste mensen betaalbaar zal zijn. Om de acceptatie van VR in de muziekscene te verbeteren, moeten artiesten open moeten staan ??voor het idee om virtueel te gaan. Wellicht kunnen VR-platforms deze verschuiving voor kunstenaars makkelijker maken door ze voldoende auteursrechtelijk te beschermen. Tegelijkertijd moeten deze platforms aantrekkelijke winsten voor deze virtuele ervaringen kunnen garanderen.

In een postpandemische wereld kunnen virtual reality-concerten blijven bestaan. Dat komt omdat ze veel barrières wegnemen die gepaard gaan met live-evenementen. Muziekliefhebbers hoeven bijvoorbeeld niet ver te reizen om hun favoriete artiesten live te zien optreden. Bovendien hoeven ze de bank niet te breken om dit te doen. De grenzeloze mogelijkheden van Virtual Reality stellen gebruikers in staat om op een geheel nieuwe manier met muziek en hun favoriete artiesten om te gaan. Gebruikers van Sensorium Galaxy konden bijvoorbeeld de show vanuit de ogen van de artiest ervaren of meegaan op het podium. Galaxy-shows heeft artiesten als David Guetta, Carl Cox en Armin van Buuren en bereiden ook tientallen exclusieve evenementen voor de digitale metaverse voor. Naarmate meer artiesten de kansen realiseren die virtual reality-concerten bieden, is het niet meer dan normaal om aan te nemen dat VR-platforms een groot deel van de toekomst van muziek zullen blijven uitmaken.

Concerten in VR: Unity en EDC hebben grootse plannen

Unity wil de muziek-Metaverse: het grootste EDM-festival ter wereld en veel concerten zouden ook in virtual reality moeten plaatsvinden. Vóór de pandemie trok het Electric Daisy Carnival (EDC) jaarlijks tot 525.000 bezoekers naar Las Vegas. Organisator Insomniac Events werkt inmiddels ook aan virtuele versies van het festival en tal van concerten. Het gebruik van virtual reality (VR), augmented reality (AR) en andere immersieve technologieën is gepland. De evenementen moeten meeslepend en interactief zijn. Unity kan inmiddels al gezien worden als de basis van een “muziekmetaverse”: de succesvolle social app VR Chat is gebaseerd op de Unity Engine en ook daar vinden regelmatig liveshows en dj-sets plaats.
Unity is overigens al de basis van een ‘muziek-metaverse’: de succesvolle social app VR Chat is gebaseerd op de Unity-engine en ook daar vinden regelmatig liveshows en dj-sets plaats.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info