Mogelijkheden voor gebruik VR-bril in de zorgsector

Gezondheidszorg is een van de grootste gebruikers van virtual reality, die de operatie simulatie, fobie behandeling, robotchirurgie en vaardigheidstrainingen omvat. Eťn van de voordelen van deze technologie is dat het mogelijk gezondheidswerkers nieuwe vaardigheden leren in een veilige omgeving.  Daarnaast, niet onbelangrijk, kan dit zonder dat er gevaar is voor de patiŽnt.
Virtual robotchirurgie
Een populaire gebruik van deze technologie is robotchirurgie. Hier wordt de operatie uitgevoerd door een robotinrichting - gecontroleerd door een menselijke chirurg, wat tijd en het risico op complicaties verkleint. Virtual reality wordt ook gebruikt voor trainingsdoeleinden en op het gebied van remote telechirurgie waarbij operatie wordt uitgevoerd door de chirurg op een andere locatie aan de patiŽnt.
Virtual reality kom je ook tegen in de diagnostiek en de chirurgie: met echoís en scans kunnen 3D-modellen gemaakt worden en een virtuele wereld creŽren worden waarin artsen door het lichaam van een patiŽnt kunnen lopen en het letterlijk van alle kanten kunnen bekijken om aandoeningen op te sporen en diagnoses te stellen. Ingewikkelde behandelingen of operaties kunnen ook geoefend worden met virtual reality technologie. Tevens kunnen patiŽnten die motorische functies kwijtgeraakt zijn na een beroerte met virtuele revalidatieprogramma's en realtime feedback hun oefeningen doen.

Het gebruik van de virtual reality bril in de zorg is nu nog minimaal, maar dat zal zeker de komende jaren veranderen. Mogelijk toepassingen:
- training en simulatie van behandelingen en operaties op basis van virtual reality
- psychiater, psycholoog en POH GGZ behandelen straks hun cliŽnten (deels) met een VR-bril
- virtual reality in de tandheelkunde
Virtual reality in de geneeskunde
Virtual reality in de verpleging
Virtual reality in de chirurgie
Chirurgie simulatie
Virtual reality therapieŽn
Virtual reality in fobie behandeling
Virtual reality behandeling voor PTSS
Virtual reality behandeling voor autisme
Virtual reality gezondheidskwesties
Virtual reality voor gehandicapten

virtual reality bril in de zorg
Pijn bestrijden met een VR-bril

Virtual reality als middel tegen chronische pijn. Dat klinkt misschien als science fiction, maar is voor vele patiŽnten eindelijk een oplossing voor hun chronische klachten. Het Friese bedrijf Reducept heeft de prestigieuze innovatieprijs World Summit Award heeft gewonnen. Deze prijs van de Verenigde Naties wordt toegekend aan digitale producten met een grote maatschappelijke invloed. In meer dan veertig zorginstellingen, waaronder het Radboud UMC en het Medische Centrum Leeuwarden, gebruiken patiŽnten de VR-brillen inmiddels. De software kan je aanschaffen voor 15 euro per maand, maar dan moet je zelf ook een VR-bril kopen (kost rond de 200 euro). Best een investering, maar dan kan je thuis op de bank de training volgen.

Ziekenhuis gebruikt VR-app bij informeren over MRI-scan

Het Britse ziekenhuis Kings College Hospital heeft een Android-applicatie ontwikkeld die kinderen in virtual reality gerust moet stellen voor een aankomende MRI-scan. Door gebruik te maken van een VR-bril en een speciaal ontwikkelde app, kunnen kinderen zich beter voorbereiden op wat ze te wachten staat. In de applicatie krijgen kinderen een virtuele tour van de ruimte, terwijl de video uitlegt wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten vanaf het moment dat ze de scankamer binnengaan. De app is te downloaden voor Android en kan in combinatie met smartphone VR-brillen gebruikt worden.
Downloaden Android store (Google Play): My MRI at King's

Andere toepassingen in de zorg: Ook wordt virtual reality in de zorg ingezet om mensen van stoornissen af te helpen. In het HBO wordt er gewerkt aan een VR-omgeving in 3D waarmee studenten zich in virtual reality zich kunnen voorbereiden op de praktijk in het verzorgingstehuis en het ziekenhuis.


Virtual Reality in ouderenzorg voor verbetering kwaliteit van leven
Australisch bedrijf Build VR zet hun expertise op het gebied van Virtual Reality in om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Het techbedrijf ontwikkelde de Solis VR unit, een Virtual Reality headset voor ouderen met dementie. Virtual Reality kan ingezet worden de kwaliteit van leven van deze groeiende groep patiŽnten te verhogen. Aanleiding van het maken van de app was dat veel verpleeghuizen zich met name richten op comfort, waarbij er weinig ruimte is voor Ďfuní. De headset biedt afleiding voor patiŽnten die zich vervelen, of repetitief gedrag vertonen.


VR app VR-iendje
Nederlandse bedrijf YellowBird, dat voor de zorg de VR-toepassing VR-iendje ontwikkelde, waarmee gebruikers real-time contact kunnen hebben met hun thuisomgeving.


Virtueel thuis in het ziekenhuis voor zwangeren
Met de introductie van een speciale VR-bril in MŠxima Medisch Centrum wanen zwangeren die tijdens hun zwangerschap worden opgenomen zich even thuis in hun vertrouwde omgeving. Via een live-verbinding en de speciale bril kunnen ze 360 graden rondkijken en thuis met hun gezin, familie en vrienden praten. Deze nieuwe technologie maakt een ziekenhuisopname voor deze patiŽnten een stuk aangenamer en bevordert daarmee het herstel.


VR-bril helpt kinderen bij operatie
In het Sophia Kinderziekenhuis is een proef gedaan met een Virtual Reality-bril. De bril moet helpen om kinderen minder angstig te laten zijn voor een operatie. Zo kunnen ze heel precies zien wat er allemaal gaat gebeuren als ze naar de operatiekamer gaan.
Ook het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam start een project waarin Virtual Reality wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden met als doel om kinderen reality minder angstig te maken voor een operatie.Martini Ziekenhuis zet virtual reality in tegen pijn
Zwemmen in zee of zwevend door de ruimte van planeet naar planeet terwijl het verband op je brandwonden wordt verwisseld. Dankzij de beelden van een virtual reality bril vergeten patiŽnten in het Brandwondencentrum even hun pijn.


Inzet VR-bril tijdens een tandartsbehandeling
Niemand gaat graag naar de tandarts. De meeste mensen zijn op zijn minst gespannen, sommige mensen zijn zelfs angstig. Kliniek Tandheelkunde Sneek start komende maanden een proef met een virtual reality-bril die je kunt aansluiten op de smartphone. De VR-bril moet patiŽnten helpen om de behandeling in de tandartsstoel ontspannen te ondergaan. De VR-bril wordt aangesloten op de smartphone waardoor de patiŽnt heerlijk kan genieten en ontspannen door het kijken van films of het virtueel bijwonen van een concert. De patiŽnt kan zelf iets kiezen dat aansluit bij zijn of haar smaak. De bril is voorzien van een koptelefoon, de patiŽnt kan zich dus overgeven aan een complete virtual reality-beleving met beeld ťn geluid.


Ziekenhuisoperatie live in virtual reality uitgezonden
Een ziekenhuis in Londen heeft mensen vandaag live laten meekijken naar een operatie. Nu is dat vaker gebeurd, maar nooit werd de gehele operatie met 360-gradencamera's gefilm waardoor het mogelijk was om de medische ingreep via een virtual reality-bril te bekijken. De chirurg die de operatie leidde, Shafi Ahmed, heeft dit al eens eerder gedaan. In 2014 gebruikte hij een Google Glass om een operatie live te streamen. Terwijl hij bezig was konden studenten meekijken en zo leren van de operatie. Dat was nu ook weer het geval. Wereldwijd konden duizenden studenten met een vr-bril of smartphone met Ahmed meekijken. De chirurg opereerde een 70-jarige man die darmkanker heeft.


Virtual Reality therapie met dolfijnen populair
Zoín 150 zorglocaties zetten virtual reality dolfijnentherapie in voor mensen met een beperking. De vr-dolfijnentherapie is een Nederlands initiatief dat succesvol blijkt voor volwassen en kinderen met verstandelijke beperkingen of autisme (bron: Stentor).
CliŽnten van Ďs Heeren Loo gebruiken de virtual reality-bril in een speciaal ingerichte ruimte. 82 procent van de cliŽnten is tijdens het kijken van de film met dolfijnen beduidend meer ontspannen. Bij ťťn man verdween de chronische pijn in zijn arm. Ďs Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen een verstandelijke beperking, wil er in de toekomst voor zorgen dat bewoners kunnen zwemmen terwijl ze de bril op hebben. Zo moet de virtual reality film nog echter lijken.

Amsterdam krijgt VR-trainingscentrum voor chirurgen

Amsterdam krijgt volgend jaar een groot internationaal virtual reality-trainingscentrum voor chirurgen en andere medisch specialisten. Het AMC en VUmc bouwen samen in Zuidoost een grote techkliniek met twaalf operatiekamers en meerdere simulatoren waar jaarlijks circa 3000 medisch specialisten (in opleiding) hun operatievaardigheden kunnen oefenen, zonder dat daar patiŽnten mee gemoeid zijn. Lees meer..

Virtual reality als middel tegen chronische pijn. Dat klinkt misschien als science fiction, maar is voor duizenden patiŽnten - vooral in Frysl‚n - eindelijk een oplossing voor hun chronische klachten. Vorige week werd bekend dat het Friese bedrijf Reducept de prestigieuze innovatieprijs World Summit Award heeft gewonnen. Deze prijs van de Verenigde Naties wordt toegekend aan digitale producten met een grote maatschappelijke invloed.
Virtual reality en
VR-bril in de zorg
virtual reality bril in zorg en ziekenhuis
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
Voordeel 6 daagse
© 2019 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info