Alles wat je wilt weten over de nieuwe PlayStation 5 (PS5)


De PlayStation 5 is de opvolger van de PS4. Wanneer verschijnt de PlayStation 5? Welke hardware zal het hebben?
Hieronder meer
informatie over de PlayStation 5 (PS5):


Wanneer verschijnt de PlayStation 5 (PS5) console?

De belangrijkste vraag eerst: wanneer komt de PS5 uit? We weten dat volgens de officiŽle verklaring van Sony de console van de volgende generatie eind 2020 zal verschijnen. Zodra de release datum and pre-order mogelijkheid van de PlayStation 5 bekend is, zullen we dat hier uiteraard vermelden.


Wat kost de PlayStation 5 - PS5?

De PS4 kostte net geen 400 euro voor de lancering , de PS4 Pro ging in het begin ook over de toonbank voor 400 euro. Het wordt echter steeds onwaarschijnlijker dat de PS5 voor dezelfde prijs wordt aangeboden. Het zal waarschijnlijk duurder zijn dan de PS4 en PS4 Pro. Wat zegt Sony over de prijs van de PS5? Volgens Sonys Mark Cerny, de systeemarchitect van de PS5, zou de console "een redelijke en aantrekkelijke kostenfactor moeten bieden" . Hiroki Totoki, Chief Finanical Officer bij Sony, zei dat de prijs van de next-gen console ook afhangt van de concurrentie . Blijkbaar is Sony van plan Microsoft opnieuw te onderbieden.

Wat zijn de geruchten over de prijs? Volgens ingewijden worstelt Sony momenteel om de productiekosten onder de $ 450 te houden . Daar past ook een rapport van Bloomberg uit april 2020 bij: losse componenten zijn kostbaar en soms hevig concurrerend omdat verschillende fabrikanten het tegelijkertijd proberen te doen. Volgens Bloomberg liggen PS5-schattingen tussen $ 499 en $ 549.


Hoe ziet de PS5 eruit?


Sony heeft het uiterlijk van zijn PlayStation 5 gameconsole onthuld tijdens een live-event medio juni. De console heeft een wit met zwarte kleurstelling, net als de meegeleverde controllers. De PlayStation 5 staat verticaal, net zoals de Xbox Series X primair voor is bedoeld. Er komen twee varianten: een met een uhd Blu-ray drive en een Digital Edition, waarbij de laatste een dunner ontwerp heeft door het ontbreken van een optische drive.
Aan de voorkant van de PS5 zitten een usb- en usb-c-poort en rechts aan de voorkant zit verticaal de optische schijfingang. Er komt ook een variant die geen diskdrive heeft: de PlayStation 5 Digital Edition.

Sony toonde verder een laadstation om twee DualSense-controllers te laden, een hd-camera voor de console, een afstandsbediening, een camera en de draadloze headset Pulse 3D. Deze komen allemaal in het wit beschikbaar. Sony gebruikte voor zijn PlayStation VR-headset al eerder de combinatie van wit en zwart met blauwe accenten.
De nieuwe camera zal vermoedelijk worden gebruikt voor PlayStation VR, hoewel merkwaardig genoeg Sony nog geen nieuwe PS VR-headset heeft aangekondigd, en de Move-controllers die PS VR momenteel gebruikt, komen van de PlayStation 3.
Tevens heeft Sony meerdere accessoires ontworpen voor gebruik met de PlayStation 5, zoals een DualSense charging station, een nieuwe hd camera, een Pulse 3d draadloze headset en een media afstandsbediening. Ook daar zijn de prijzen nog niet van gegeven.


Hardware-specificaties van de PS5

De exacte hardware-details van de PlayStation 5 werden in maart 2020 onthuld door Sony-console-architect Mark Cerny. Dit zijn de belangrijkste prestatiegegevens:

CPU: acht-core Zen 2 met 3,5 GHz-klokken
GPU: 10,28 teraflops, 36 CU's (RDNA 2)
RAM: 16 GB GDDR6
Harde schijf: 825 GB SSD
Uitgebreide opslag: SSD-slot
Schijf: 4K UHD Blu-Ray-schijf
Ter vergelijking: de standaard PS4 komt slechts op 1,84 TeraFLOPS, de Pro op 4,2 TeraFLOPS.

Over de CPU: De Zen 2 CPU komt van de fabrikant AMD en bevat 8 cores, net als de PS4 Pro. Het was waarschijnlijk gewoon niet nodig om hier bij te vullen, de Zen-architectuur zorgt er immers voor dat de PS5 aanzienlijk sneller zou werken, zelfs met dezelfde kloksnelheid.

SSD zorgt voor meer snelheid
Hoewel de opslagcapaciteit enigszins is verminderd in vergelijking met de PS4 Pro en Xbox Series X, zoals John Linnemann van Digital Foundry op Twitter aankondigde, is de snelheid van de harde schijf (5,5 GB / s Raw / 9 GB / s Gecomprimeerd) "de gekste" de PS5 ". Niet alleen is het al erg snel van de pure waarden, de SSD zou ook een stuk sneller moeten zijn dan die van de Xbox Series X.
Snelheidsvoorbeeld: om de SSD-snelheid tastbaarder te maken, is hier het voorbeeld van Cerny uit de stream van maart: als er in 20 seconden eerder 1 GB aan gegevens van de PS4 was geladen, zou 2 GB aan gegevens nu in 0,27 seconden moeten zijn verwerkt.

Maar welke nieuwe kansen biedt de SSD - en hoeveel zullen we echt merken in games?
Meer geheugen? De SSD harde schijf opslag van de PS5 kan trouwens worden uitgebreid. En dat met standaard externe SSD's die door Sony worden gecontroleerd op compatibiliteit. Dit is echter pas mogelijk na de lancering. Bovendien moet het besturingssysteem van de PS5 aanzienlijk kleiner zijn dan dat van de PS4, wat betekent dat er minder geheugen wordt geblokkeerd door het besturingssysteem.
De ingebouwde SSD zou ook de oplaadtijden met een veelvoud moeten verminderen in vergelijking met de PS4 Pro.
In een video laat Sony zien hoe snel de PS5 eigenlijk is. Met behulp van het voorbeeld van Marvel's Spider-Man worden de laadtijden van de Next Gen-console vergeleken met de PS4 Pro - en het verschil is enorm, althans in deze game. Sony's visie is om de laadschermen helemaal te elimineren. Volgens Sony is de supersnelle SSD de sleutel tot de volgende generatie en de eerste stap om het laden van schermen verleden tijd te maken.

PS5: neerwaartse compatibiliteit bevestigd
Duidelijk antwoord: volgens systeemarchitect Mark Cerny zal de volgende hardwaregeneratie van de PlayStation-familie compatibel zijn met de PS4-software. Dankzij de bestaande drive kunnen we ook onze favoriete games van de huidige consolegeneratie op de PS5 invoegen en spelen. Het doel is om bijna allemaal meer dan 4000 PS4-games aan te bieden - in verbeterde kwaliteit.

Eigen PS4-modus: er is meer specifieke informatie over de neerwaartse compatibiliteit van de PS4 bekend: de PS5 wordt geleverd met een eigen modus voor PS4-games, waarvan er al minstens 100 beschikbaar zijn voor lancering. Deze zijn volgens Sony met succes getest op de PS5. Het is echter niet uitgesloten dat deze catalogus bij aanvang wordt uitgebreid.
Geldt ook voor PSVR: de PSVR-bril komt ook in aanmerking bij de neerwaartse compatibiliteit en zal ook verbinding maken met de PS5. Goed nieuws dus!

Nieuwe engine zou retro-titels nog mooier maken: Sony zou zelfs werken aan een zogenaamde "remastering engine" , waarmee oudere titels grafisch verbeterd zouden moeten worden. Dat zou vergelijkbaar zijn met de mogelijkheden van de Xbox One X, waarvoor ook oude Xbox-titels kunnen worden geoptimaliseerd.PS5-controller: wat kunnen we verwachten van de DualSense?De nieuwe controller die de PS5 zal introduceren, werd officieel onthuld op 7 april: hij heet DualSense.

Wat kan de nieuwe PS5-controller doen?

haptische feedback
Adaptieve trigger
Oplaadbare batterijen
De knop Maken vervangt de knop Delen
Ingebouwde microfoon
Lichtbalk nu naast het touchpadWelke PlayStation 5 games komen uit?


Wanneer de PlayStation 5 eind 2020 in de winkels ligt, zijn de games die we op de nieuwe console kunnen spelen natuurlijk ook belangrijk. Inmiddels hebben verschillende ontwikkelaars al bevestigd dat ze aan PS5-games werken.

Een overzicht van de PS5-games vind je hier:

De belangrijkste aankondigingen van PS5-games zijn:
- Horizon: Forbidden West
- Playroom
- Oddworld Soulstorm
- Astro's
- Gran Turismo 7
- Ratchet & Clank: Rift Apart
- Resident Evil Village
- Marvel's Spider-Man: Miles Morales
- Demon's Souls
- Deathloop
- Hitman 3
- Little Devil Inside
- Solar Ash
- Bugsnax
- PragmataThis

Alle lanceringsgames voor PS5
Deze omvatten: Godfall , Dying Light 2 , Watch Dogs Legion of de volgende Battlefield-uitloper. Elke dag worden hier nieuwe titels toegevoegd. Volgens Kotaku-verslaggever Jason Schreier krijgt de PS5 bij de lancering ook exclusieve games van de volgende generatie. Het valt nog te bezien wat dit zijn.


Hoe lang is er nog ondersteuning voor de PS4?


Zelfs na de lancering van de PS5 mag de vorige generatie niet worden geschrapt. Volgens een presentatie op een beleggersconferentie zou de PS4 minimaal drie jaar de motor voor de winstgevendheid van Sony moeten blijven.
Overzicht van gerelateerde blogs:
game console sony playstation 5
PS5 console - kenmerken en prijs
nieuwe koptelefoon, afstandsbediening Playstation 5
Sony PlayStation 5  alle informatie, specificaties en prijs
PS5
virtual reality bril
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
sony playstation 5
virtual reality bril vrbril
© 2020 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info